Landelijk studentenprotest na ontruiming Bungehuis
Studenten uit heel Nederland lopen vandaag een protestmars van het Bungehuis naar het Maagdenhuis in Amsterdam. Daarmee krijgt het studentenprotest na de ontruiming van het Bungehuis een landelijk vervolg.
Bij de ontruiming van het Bungehuis werden gister 47 studenten opgepakt. de meeste van hen moesten de nacht doorbrengen in de cel.
"Het Bungehuis is dan misschien ontruimd, maar de ideeën voor meer democratie, minder rendement en meer inspraak blijven nog steeds van kracht", zegt Noerie den Berg, voorzitter van ASVA studentenunie, een van de studentenclubs die meedoen.
Landelijk probleem
De roep om meer inspraak is namelijk niet alleen een Amsterdams issue, zegt Den Berg. "De ideeën die zijn nu tot
uiting gekomen in Amsterdam, maar dat betekent niet dat het in andere steden
wel goed gaat met de colleges van bestuur. Door het hele land merken we dat studenten
meer inspraak willen hebben."
Zo worden studenten de in de medezeggenschapsraad zitten onvoldoende betrokken bij het ontwikkelen van beleid, vindt de ASVA-voorzitter. "Je krijgt vooral adviesrecht. Dat betekent dat je gehoord wordt en dat er vervolgens gereageerd wordt op het advies dat je geeft. Wij zouden dat graag iets uitgebreid zien worden."
Mededeling
Als voorbeeld noemt hij wat uiteindelijk de aanleiding is geweest voor de 11-dagen durende bezetting van het Bungehuis in Amsterdam: de reorganisatie van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.
"Daarbij werd een plan geschreven door het faculteitsbestuur, dat werd voorgelegd aan de medezeggenschapsraad en die mochten teken bij het kruisje. Ze mochten wel advies geven, maar ze werden niet betrokken bij de totstandkoming van dat beleidsstuk. Wij zouden graag zien dat de studenten juist in een veel eerder stadium daarbij worden betrokken."