Politiek5 jun '15 07:18

Pgb-chaos duurt nog zeker tot 2016

Auteur: Pieter van den Akker

PvdA-staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft donderdag opnieuw een Kamerdebat over de problemen rond het persoonsgebonden budget in de zorg overleefd. Hij belooft dat de uitbetalingen voorrang krijgen zolang het systeem niet goed werkt. Het oplossen van de problemen met de pgb's duurt nog zeker tot volgend jaar, voegt hij eraan toe.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat zei staatssecretaris Van Rijn gisteravond na het debat in de Tweede Kamer. Aan het einde van dat lange debat bleek dat Van Rijn niet alleen het vertrouwen heeft van de regeringspartijen VVD en PvdA, maar ook van de 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP. SP, CDA en GroenLinks dienden samen een motie van wantrouwen in, maar die kreeg met steun van de PVV en enkele kleinere partijen niet meer dan 49 stemmen.

Ondanks die uitkomst was het geen gemakkelijk debat voor Van Rijn. Vooral D66 en het CDA hadden de spanning in de afgelopen weken laten oplopen. “Als ik staatssecretaris was zou ik me kapot generen en ik denk ook de eer aan mezelf houden”, sprak bijvoorbeeld Fleur Agema van de PVV.

Even leek het alsof vrijwel de voltallige oppositie de motie zou steunen, blikt politiek verslaggever Jaap Jansen terug.
 
D66 deinst terug

Dijkstra: “Keer op keer in dit debat hebben we onze twijfels geuit. Maar de vraag die voor ons nu voorligt is: is een motie van wantrouwen die geen effect zal hebben het beste voor de pgb-houders en hun zorgverleners?”

“We hebben nooit gedreigd", vult Pechtold aan. "We hebben altijd gezegd: we wachten het af. Ik kan me goed voorstellen dat dat werd opgevat als van: dat wordt spannend. En dat was het ook. Het was een dubbeltje op z’n kant. Er ligt nu een zware verplichting bij de staatssecretaris die z’n fouten wel heeft erkend, maar ook bij de coalitie die voor het debat al aangaf dat hij toch mag blijven zitten.”

Niet kapitein wegsturen
Dat gold ook voor andere fracties, zoals de SGP. “Het pgb-schip is in zwaar weer beland. Dat is waar. Maar het helpt niet om dan maar een ervaren kapitein weg te sturen.”

Opmerkelijk was wel dat het CDA voor het eerst een motie tegen Van Rijn steunde. Mona Keijzer: “Het was een serieus en zwaar debat. Het ging ook ergens over. Het CDA heeft gevraagd waarom de staatssecretaris niet vorig jaar heeft geïnformeerd naar de Kamer over alle negatieve signalen die hij heeft gekregen. Vandaag is duidelijk geworden dat hij heeft gemeend dat dat niet nodig was. Volgens de Rekenkamer heeft de staatssecretaris onzorgvuldig gehandeld. De staatssecretaris heeft vandaag wel spijt betuigd over hoe het is gegaan maar niet over wat hij daarbij heeft gedaan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen