Politiek25 nov '15 08:17Aangepast op 25 nov '15 10:58

'Netto ontslagvergoeding voor 45-plussers'

Auteur: Marjan van den Berg

Mensen van boven de 45 die hun baan kwijtraken, moeten een belastingvrije ontslagvergoeding krijgen. Dat zegt Reinier Castelein van vakbond De Unie op BNR.

ANP
ANP

Uit onderzoek van De Unie blijkt dat de fiscus in ruim twee jaar tijd meer dan 4 miljard euro heeft verdiend op ontslagvergoedingen.

Dit voordeel zou goed besteed zijn aan de ontvangers van deze vergoedingen, vindt De Unie. "Er is voor 45-plussers echt geen werk te vinden op dit moment", zegt Castelein.

 

Als zij een netto in plaats van bruto ontslagvergoeding krijgen, is deze hoger, redeneert de vakbondsman. "Dan kunnen ze hun hypotheek voor een deel aflossen, dat geeft consumentenvertrouwen, dat geeft meer bestedingsruimte en ondertussen hebben die mensen ook daarna lagere lasten, waardoor het ook makkelijker is om te zoeken naar een baan waar eventueel lagerbetaalde salarissen zijn."

Duizenden ontslagen op komst
Castelein becijfert dat duizenden mensen de komende tijd nog ontslag boven het hoofd hangt, bijvoorbeeld in de financiële sector.

"We weten natuurlijk dat er bij de Rabobank het een en ander aan zit te komen. Je ziet dat ook bij Achmea flink wat speelt; ook daar is men nog niet klaar. Het gaat om duizenden mensen die hun baan nog kwijt gaan raken. Die komen eigenlijk allemaal in de problemen. Wij willen hen gewoon iets meer inkomenszekerheid bieden omdat er geen nieuw werk is."

'Begroting sluitend met massa-ontslagen'
De vakbondsman vindt het onterecht dat van ontslagvergoedingen zo'n groot deel bij de fiscus terechtkomt. "Wat ik bijzonder vind, is dat we kennelijk in Nederland een begroting sluitend krijgen die gefinancierd wordt met massa-ontslagen. Dus ergens is er in de politiek een zekerheid dat dit soort vergoedingen binnenkomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen