Politiek3 dec '13 14:19Aangepast op 3 dec '13 16:54

3 jaar cel voor Hooijmaijers

Auteur: BNR Webredactie

Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is dinsdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 3 jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in in geschrifte.

Omdat Hooijmaijers als openbaar bestuurder de eed had afgelegd om zich juist verre te houden van zulke zaken, rekent de rechtbank hem de schuldig bewezen feiten extra aan. "Dat bleek een papieren belofte en hij deed het voor eigen gewin. Dat vond de rechter zeer ernstig", vertelt verslaggever Harmen van der Veen vanuit de rechtszaal.

Media-aandacht
De rechtbank kwam tot een lagere straf dan de 4 jaar cel die het OM had geëist, omdat op een enkel punt vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging volgde. Ook hield de rechter rekening met de enorme media-aandacht voor de zaak. De echtgenote van Hooijmaijers is vrijgesproken.

De rechtbank vindt dat Hooijmaijers met zijn handelswijze het vertrouwen in het openbaar bestuur en een integere overheid heeft geschaad. Ze rekent Hooijmaijers zijn eigen winstbejag zwaar aan en verwijt hem dat hij tijdens de behandeling van zijn zaak geen blijk heeft gegeven het laakbare van zijn eigen gedrag in te zien.

Ontkenning
Hooijmaijers ontkende altijd dat hij zich aan enig misdrijf schuldig heeft gemaakt en noemt de zaak onder meer een "politieke afrekening" en een "persoonlijke hetze". Volgens de rechtbank is daar geen sprake van. Hij reageerde dan ook hoofdschuddend en zuchtend en voelde zich beledigd, zegt Van der Veen.

"Toen het pijnlijke moment van het vonnis kwam en de pers opstond om dit met de wereld te delen, kwam zijn vrouw aan de beurt die hier ook terecht staat. Hij zei daarop: ‘Het is ongelooflijk, daar luisteren jullie blijkbaar niet naar’. Dat is voor hem persoonlijk natuurlijk begrijpelijk. De drie jaar vrijheidsberoving kwam hard aan. Want hij blijft tot op het laatste moment ontkennen. Hij schudde zijn hoofd en zei: ‘het klopt niet, het is niet waar’", aldus Van der Veen.

Hoger beroep
Direct na afloop van de zitting zei Hooijmaijers dat hij hoger beroep aantekent tegen zijn veroordeling. Volgens Hooijmaijers is er sprake van een "gerechtelijke dwaling". Na "een stap achteruit" bij de rechtbank hoopt hij "een stap vooruit" te kunnen zetten in hoger beroep.

Veroordeeld worden is wat Hooijmaijers betreft "het ergste wat je kan overkomen, vooral als je niets hebt gedaan."

"Het is onvoorstelbaar dat je veroordeeld kunt worden voor iets dat niet is gebeurd maar dat had kúnnen gebeuren." Het vonnis is voor Hooijmaijers - die eerder in summier commentaar zei dat hij vertrouwen had in deze rechtbank - het bewijs dat het "blijkbaar" niet om de feiten gaat, maar dat suggestie een hoofdrol heeft gespeeld in zijn strafzaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen