Politiek18 dec '13 09:31Aangepast op 18 dec '13 14:45

OM in beroep in zaak-Hooijmaijers

Auteur: BNR Webredactie

 Justitie legt zich niet neer bij de uitspraken die de rechtbank in Haarlem op 3 december heeft gedaan in de strafzaken tegen oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, zijn echtgenote en makelaar Arnold K. uit Vinkeveen.

De zaak staat volgens Paul van der Zanden van het Openbaar Ministerie los van de 3 ton aan wachtgeld heeft ontvangen sinds zijn ontslag in 2009. "Wij hebben de afgelopen twee weken gebruikt om het vonnis uitgebreid te bestuderen en op basis van dat vonnis hebben we besloten om in hoger beroep te gaan. Berichten over wachtgeld staan daar geheel los van."

Hooijmaijers zelf ging direct na de uitspraak al in hoger beroep, het OM heeft dat nu in alledrie de zaken gedaan, meldde een woordvoerder van het landelijk parket. De rechtbank veroordeelde Hooijmaijers tot 3 jaar gevangenisstraf wegens onder meer omkoping en witwassenen sprak zijn vrouw vrij. Makelaar K. kreeg 3 maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur.

Corruptiefeit
Van der Zanden vond vooral van belang dat Hooijmaijers zelf aankondigde in hoger beroep te gaan in deze zaak. Het OM besloot daarop mee te gaan, zodat de zaak in zijn volledigheid nog eens wordt voorgelegd aan het Hof. "Het is voor ons in ieder geval belangrijk dat wij nu ook de gelegenheid krijgen de zaak volledig voor te leggen. Wat wij belangrijk vinden is om nog eens terug te komen op het feit dat hij is vrijgesproken op één corruptiefeit en een onderdeel van het witwasfeit."

Ook het feit dat hij een strafkorting krijgt vanwege de vele mediabelangstelling voor zijn zaak speelt een belangrijke rol in de afweging van het OM. "Wij zijn het niet eens met die strafkorting. We vinden dat hij een publieke functie bekleedde waarin hij verantwoordelijk was voor de besteding van publiek geld. Het OM is van mening dat als je in zo'n functie dermate de norm overschrijdt, je het risico op veel mediabelangstelling voor een strafzaak op de koop toe neemt." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen