Politiek26 feb '15 16:08Aangepast op 26 feb '15 17:06

Toch nog een Kamerdebat over gaswinning

Auteur: BNR Webredactie

Regeringspartijen VVD en PvdA gaan door de knieën. Er komt voor de Provinciale Staten verkiezingen toch nog een debat met minister Henk Kamp van Economische Zaken over het kritische gasrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het Kamerdebat zal volgende week dinsdag plaatsvinden. Regeringspartijen VVD en PvdA hadden het nieuwe gasdebat liever later gehad, wanneer ook de kabinetsreactie op het OVV-rapport er is. Kamp wil daar eind maart mee komen.

Maar de oppositiepartijen spraken van een 'nationale kwestie die het Noorden raakt'' en wilden er nog voor de verkiezingen van 18 maart over praten. D66-voorman Alexander Pechtold bedacht daarvoor nog een truc om het debat hoog op de agenda te krijgen.

Dat bleek uiteindelijk niet meer nodig: zowel de PvdA als de VVD gingen vandaag akkoord met een versneld debat, zij het schoorvoetend. Zo zei PvdA-Kamerlid Jan Roos:

"De afgelopen dagen hebben we kunnen zien dat de voltallige trukendoos van de oppositie is opengegaan. Dat leidde tot Haagse spelletjes en dan kun je twee dingen doen. Dan kun je zeggen 'ik speel die spelletjes mee' of je zegt 'dan gaan we met elkaar het debat'. Dan maar zonder de zorgvuldigheid die wij zo graag hadden gezien."

Risico's
De onderzoeksraad concludeerde dat de afgelopen decennia bij het ministerie van Economische Zaken het financiële belang van de gaswinning voorop stond en er nauwelijks oog was voor de risico's voor de Groningers.

Onlangs besloot Kamp de gasproductie voor de eerste helft van dit jaar te verminderen van 22 tot 16,5 miljard kuub. Als in juli de adviezen van experts binnen zijn, bekijkt Kamp of de productie ook de tweede helft van het jaar ook omlaag kan. Wat de meeste oppositiepartijen betreft gaat de gaskraan nu al verder dicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen