Politiek30 mei '13 10:56

Minder mensen in Den Haag, meer ambassadeurs

Auteur: BNR Webredactie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet drastisch op de schop. Dat stelt een commissie die onderzoek doet naar de modernisering van de diplomatie.

De radicale hervormingen worden voorgesteld in een vandaag gepresenteerde tussenrapportage.

Er moeten minder mensen in Den Haag komen en meer op de ambassades. Verder moet er worden geregionaliseerd. Dat betekent een grotere ambassade in de regio met een reeks kleinere in de omringende landen. Daarbij moet de titel van ambassadeur ruimer beschikbaar komen. ''Titels zijn gratis'', stelt de commissie.

Generalist niet meer van deze tijd
De dienst zelf gaat flink veranderen als het aan de commissie ligt. Het principe van de inzet van de diplomatieke generalist die overal wat van weet, is niet meer van deze tijd. Deze situatie is verre van ideaal, oordeelt de commissie. Het departement moet veel meer gebruik gaan maken van de specialismen van de medewerkers.

Ook de hiërarchie op het ministerie moet anders. De huidige organisatie op de Apenrots, zoals het gebouw van Buitenlandse Zaken wordt genoemd, voldoet niet meer. De sterk hiërarchische organisatie leidt ''tot verkokering en een gebrek aan gedeelde beginselen''.

De commissie onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen hoopt in het eerste kwartaal van volgend jaar met haar definitieve rapport te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen