Politiek13 mei '15 17:37

Rebellen in Oost-Oekraïne willen autonome gebieden in grondwet

Auteur: BNR Webredactie

Oost-Oekraïnse rebellen willen dat de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk in de grondwet worden opgenomen als autonome gebieden.

De rebellen hebben een formeel voorstel gedaan om de gebieden in de Oekraïnse grondwet te laten opnemen, meldt het rebellenpersbureau DAN volgens het ANP. Aanpassing van de grondwet is één van de afspraken die de regering en de rebellen tijdens een bestand in Minsk hebben gemaakt in februari. In maart stuurden de rebellen al een voorstel naar de regering over de politieke status van Oost-Oekraïne.

"Er zijn al aanpassingen gemaakt in de grondwet", zegt Marc Janssen, BNR-Ruslandkenner. "Het is nog onduidelijk of dit voorstel weer een stap verder gaat. Daar komt nog bij dat er weinig vertrouwen is dat er eerlijke verkiezingen gehouden worden. Dat vormt een groot struikelblok voor de huidige regering", zegt Janssen.

 

De Volksrepublieken moeten ook een 'speciaal economisch regime' krijgen, een eigen veiligheidsdienst en het Russisch als officiële voertaal. Het voorstel ligt nu bij de Grondwetcommissie in Oekraïne, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en leden van de Contactgroep Oekraïne. Zij werken samen met vertegenwoordigers van de rebellen en Rusland sinds vorige week aan een plan voor een nieuwe grondwet voor het land.

Gerelateerde artikelen