Politiek30 jun '14 19:06

D66 en CDA: 'Meer terugdraaien op AIVD-bezuinigingen'

Auteur: Thijs Baas

Alle bezuinigingen op de AIVD moeten worden teruggedraaid. De belofte van 25 miljoen euro per jaar extra is niet genoeg. Dat zegt Gerard Schouw, Kamerlid van D66 op BNR. Daarmee sluit de partij zich aan bij het CDA, die juist extra middelen beschikbaar wil stellen voor de AIVD.

Het kabinet besloot vandaag extra geld beschikbaar te stellen om terugkerende Jihadstrijders in de gaten te houden. Ook het CDA vindt dat dit bedrag de eerdere bezuinigingen niet goedmaakt. Als het aan Schouw ligt, wordt het benodigde geld gedeeltelijk weggehaald bij het ministerie van Justitie. "Wat we weten is dat daar tientallen miljoenen euro's op de plank klaarliggen voor dit soort bestedingen. Opstelten zal het niet zo leuk vinden om dit geld af te geven aan zijn collega, maar wat moet gebeuren móet gebeuren.
 

Maar ook Defensie zal wat hem betreft een bijdrage moeten leveren om het probleem aan te pakken. "Dit heeft een top-prioriteit. Dit geld gaat links- of rechtsom gevonden worden. Dit is een belangrijke eerste stap. Anderhalf jaar geleden dachten dit kabinet én minister Plasterk nog dat er tientallen miljoenen bezuinigd konden worden op de veiligheidsdiensten. D66 is daar altijd tegen geweest."

Het heeft een tijdje geduurd, maar uiteindelijk is nu ook Plasterk door de bocht, zegt Schouw. Het toenemende dreigingsbeeld is voor hem de belangrijkste reden om niet te lichtzinnig om te gaan met de capaciteit van de inlichtingendiensten. "Het aantal Jihadisten neemt toe en die moeten allemaal in de gaten gehouden worden, anders loopt ons land veel risico's. Om die mensen in de gaten te houden heb je capaciteit nodig, en dat kost veel geld."

Gerelateerde artikelen