Politiek2 apr '15 14:56Aangepast op 2 apr '15 16:29

Rutte: beursgang ABN dit jaar nog mogelijk

Auteur: Pieter van den Akker

Een beursgang van ABN AMRO is voor het einde van dit jaar nog steeds mogelijk. Premier Mark Rutte zei dat donderdag na de wekelijkse ministerraad.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Dit jaar is nog heel erg lang, dus dat lijkt me zeker mogelijk", zei Rutte.

Het kabinet had vorige week een besluit zullen nemen over de beursgang van de in 2008 genationaliseerde bank, maar dat besluit werd uitgesteld door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Reden daarvoor was de onrust rond salarisverhogingen bij ABN AMRO.

Rutte - die zich eerder nog niet had uitgelaten over de kwestie - sloot zich donderdag aan bij Dijsselbloem. "Er was een klimaat van onrust ontstaan rond ABN en er lagen de nodige Kamervragen'', aldus Rutte. Hij noemde het uitstel een 'verstandig besluit' van Dijsselbloem. De salarisverhogingen bij ABN noemde hij 'maatschappelijk niet verstandig'.

Dijsselbloem kwam deze week onder vuur te liggen van de oppositie in de Tweede Kamer, maar Rutte ging pal voor hem staan. "Ik zou niet weten in dit dossier waar ik Jeroen Dijsselbloem verwijten zou moeten maken.'' Dijsselbloem zelf uitte wel kritiek op zijn eigen handelen. Zo zei hij dat hij de Kamer toch wel iets duidelijker had moeten wijzen op die salarisverhoging bij ABN Amro.

Rutte sprak ook zijn vertrouwen uit in ABN-topman Gerrit Zalm en de raad van commissarissen. "Het vertrouwen van het kabinet in de top van de bank is onverminderd groot.'' Dit laat wel zien dat het politieke engagement achter de beursgang is nog altijd heel groot, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Toch zijn er wel meer kwesties die daarop van invloed zijn.

 

Dergelijke kwesties zijn voor investeerders een stuk relevanter omdat het de ranking van ABN kan beïnvloeden, zegt Boven. Maar Rutte vond het naar eigen zeggen nog te vroeg om daaraan te denken. Zo zei hij: "Ik geloof niet dat ik het noodzakelijke proces van het weer tot rust brengen van het klimaat rond de bank bevorder door op dit soort rankings in te gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen