Politiek4 jun '15 12:54Aangepast op 4 jun '15 16:13

'Ik zou me kapot generen' - en nog meer verwijten voor Van Rijn

Auteur: Eva Oude Elferink

Eén ding is zeker: uit het debat over de problemen met het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten zal een motie van wantrouwen volgen tegen staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. De vraag die rest is hoe breed die door de oppositie wordt gesteund.

Ze zou zich, als zij de staatssecretaris was, kapot generen. En, voegde Fleur Agema van de PVV daar maar meteen aan toe: "Ik zou denk ik de eer aan mezelf houden." De nodige verwijten richting van Rijn zijn al gemaakt in het Kamerdebat dat rond elf uur vanochtend begon.

Van Rijn op zijn beurt gaf toe dat de start van het nieuwe systeem rond het persoonsgebonden budget niet goed is verlopen en dat de uitvoeringsfase onzorgvuldig en fout is verlopen. Ook zei het het te betreuren dat de risico's die er waren bij de veranderingen in het systeem problemen hebben veroorzaakt.

"Het gaat om een kwetsbare groep en het is fout dat de invoering op deze wijze is verlopen. Daarom heb ik al eerder excuses aangeboden en werken we er dag en nacht aan om de problemen op te sporen en op te lossen", zo zei Van Rijn.

"Het kan nog heel lastig en lang debat voor hem gaan worden", zegt politiek verslaggever Jaap Jansen. "Van Rijn heeft de Kamer beloofd dat op 15 mei alles in orde zou zijn. Dat alle medewerkers in de thuiszorg hun salaris op tijd zouden ontvangen. Maar de oppositie heeft al geconcludeerd dat dit niet het geval is. Er zijn nog heel veel problemen."

 

Motie
Als het aan, wat Jansen 'de geharnaste oppositie' noemt ligt (denk PVV, SP), komt er hoe dan ook een motie van wantrouwen tegen Van Rijn. De SP diende eerder al zo'n motie in, maar die werd niet gesteund door de gematigde oppositie. Maar hoe lang Van Rijn nog op D66, het CDA en de ChristenUnie kan rekenen?

"Als er zich is hoe het met de betalingen in zijn geheel staat", zei Pia Dijkstra van D66 daarover. Eerder zei Ot van Dijk van de Partij van de Arbeid dat 95 procent van alle betalingen plaatsvindt binnen tien dagen en 98 procent binnen14 dagen; waarbij hij zich baseert op een steekproef die volgens deskundigen niet deugt. Daarbij is dat nog geen 100 procent, reageerde Dijkstra.

"Wij weten niet, dat heeft de sociale verzekeringsbank zelf ook aangegeven, wat er gebeurt met al die declaraties die nog niet op orde zijn. Die zitten in de voorraad, maar hoeveel daarvan worden behandeld en hoeveel niet? We weten ook niet waar het allemaal misgaat. Dus we hebben gewoon geen beeld van het geheel."

Meerderheid
Voor Van Rijn zou het verschrikkelijk zijn als de gehele oppositie een motie van wantrouwen tegen hem zou steunen, zegt Jansen. "Twee weken geleden was dat voor hem nog een reden om af te treden als er zo'n motie was gekomen, want hij heeft altijd gezegd dat hij een breed draagvlak wil."

Twee weken geleden bleek dat draagvlak al wankel toen duidelijk werd dat zowel de top van D66 als het CDA en ChristenUnie overwogen hun steun aan Van Rijn op te zeggen. Een debat over de pgb's werd daarop uitgesteld tot vandaag. Inmiddels heeft Van Rijn de PvdA en VVD toegezegd te blijven, ook bij een minimale Kamermeerderheid.

Jansen: "Van Rijn wordt door en Kamermeerderheid nog steeds gezien als de man die het beste gekwalificeerd is om alle problemen van de pgb’s op te ruimen, maar het is wel een krappe steun."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen