Politiek22 jun '15 14:46Aangepast op 22 jun '15 20:29

VVD: 'Zetelroof kost ons tijd en geld!'

Auteur: BNR Webredactie

Door afgesplitste fractieleden telt de Tweede Kamer in totaal 16 partijen. Gevolg is dat debatten eindeloos lang duren én elke afgesplitste Kamerlid 130.000 euro krijgt. VVD-Kamerlid Helma Neppérus vindt dat de afgesplitste Kamerleden minder rechten moeten krijgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Alle grote partijen in de Tweede Kamer willen het afsplitsen van Kamerleden ontmoedigen. Op hun verzoek komt het presidium van de Kamer daarom met een voorstel om toekomstige afsplitsers minder geld te geven en minder spreektijd. Politiek verslaggever Jaap Jansen herkende een 'splitsing der geesten' die grotendeels loopt langs de lijn van fractiegrootte.

De VVD wil de rechten van afgesplitste Kamerleden beperken. Sinds de verkiezingen in 2012 zijn verschillende nieuwe fracties ontstaan in de Tweede Kamer. Volgens Helma Neppérus hebben de meesten die zich afsplitsen de kiesdeler niet eens gehaald. "Zij zijn gewoon achter de lijsttrekker van de partij in de Kamer terechtgekomen." 

Minder rechten
De VVD-politica vindt dat de fractieleden die zich afsplitsen minder spreektijd en minder geld moeten krijgen. "Dat geld is voor de fractie en de spreektijd moet tot een minimum worden gebracht van ongeveer één minuut."

De broodnodige nuance komt van SGP'er Roelof Bisschop. Hij wijst op het grote belang van de mógelijkheid tot afsplitsing. "Anders kan de druk op individuele leden om een bepaalde fractielijn te volgen te groot worden. En dat is in strijd met het geciteerde artikel uit de grondwet "Een Kamerlid stemt zonder last."

Voorkeurstemmen
In de Tweede Kamer zitten ook fractieleden die met voorkeurstemmen een zetel hebben veroverd. Daarover zegt Neppérus dat zij iets meer rechten moeten kunnen krijgen. "Maar de meesten hebben dat niet gehaald," benadrukt zij.

Grondwetswijziging
Het liefst zou de VVD willen dat de afgesplitste fractieleden de Kamer verlaten. Om dat mogelijk te maken moet wel eerst een grondwetswijziging plaatsvinden. Neppérus denkt dat het ook sneller kan. "Laten we met ingang van volgende verkiezingen al beginnen met het beperken van de rechten." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen