Politiek19 aug '15 11:47

Groot deel oppositie tegen Grieks steunpakket

Auteur: BNR Webredactie

Het CDA en GroenLinks steunen het derde pakket aan leningen voor Griekenland niet. Het lijkt erop dat het kabinet alleen steun heeft van VVD, PvdA en D66.

Het CDA hield vanochtend een fractievergadering waarin de knoop werd doorgehakt. De partij had de afgelopen tijd al grote bedenkingen over het nieuwe steunpakket.

CDA-leider Sybrand Buma zei na de fractievergadering dat wat het CDA betreft Griekenland beter uit de euro kan stappen. Hij vindt dat een land - als Griekenland - dat keer op keer alle regels binnen de eurozone aan zijn laars lapt "niet mag winnen''. De euro kan alleen sterk blijven als een laatste waarschuwing ook echt een laatste waarschuwing is. "Doormodderen is geen optie'', zegt Buma.

'Afspraak is afspraak'
Een motie van wantrouwen aan het adres van premier Mark Rutte zal het CDA niet steunen. Buma: "Het gaat ons om de inhoud. We willen bereiken dat Nederland laat zien dat de euro heel veel waard is en dat daarbij hoort: afspraak is afspraak. We willen niet dat een land de kantjes er afloopt en er door andere landen telkens weer wordt bijgelapt.''

Buma heeft geen vertrouwen in de Griekse regering en vindt bovendien dat het huidige steunpakket nog te onduidelijk is over de kosten voor de eurolanden, over afschrijvingen op de schulden en over de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt. "De Nederlandse regering kan het parlement niet vragen een bijna blanco cheque te tekenen.''

'Tegen pakket, maar voor steun'
Ook GroenLinks stemt tegen het derde steunpakket voor de Grieken, maar om heel andere redenen dan het CDA. Volgens fractievoorzitter Jesse Klaver zal het pakket de crisis in Griekenland alleen maar verergeren. "Dit is een politiek signaal dat de koers in Europa niet de onze is. We moeten samen tot een oplossing komen en niet een land op de knieën dwingen. Griekenland hoeft niet uit de euro. Er is ruimte om verder en opnieuw te onderhandelen. Wij zijn tegen dit pakket, maar vóór steun aan de Grieken. Dan moeten we betalen en daar zijn we toe bereid. We willen schuldverlichting voor de Grieken en niet het halve land in de uitverkoop doen in een privatiseringsgolf.''

Klaver erkent dat het voor het eerst in jaren is dat zijn partij het kabinetsbeleid over Griekenland niet steunt. Hij hoopt dat het leidt tot een "echt andere koers''.

Ook PVV, SP, ChristenUnie, SGP en 50Plus tegen de nieuwe hulp aan Athene. Regeringspartij VVD ging dinsdag schoorvoetend akkoord. Eerder gaven PvdA en oppositiepartij D66 al het groene licht.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de leningen aan Griekenland. Het is de derde keer dat de Kamer het zomerreces onderbreekt om te praten over Griekenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen