Politiek19 aug '15 14:28

Oppositie veegt vloer aan met VVD

Auteur: BNR Webredactie

De VVD ligt in het Griekenlanddebat in de Tweede Kamer onder vuur van de oppositie. De liberalen stemden dinsdag zeer tegen hun zin in met nieuwe miljardenleningen voor Griekenland.

Het begon al met de afwezigheid van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra bij het debat, wat tot kritiek leidde van onder andere CDA-leider Sybrand Buma. Hij noemde het "een zwak vertoon" dat Zijlstra niet eens aanwezig is, terwijl het onderwerp voor de VVD zo belangrijk is.

'Heel veel gedoe'
Financieel specialist Mark Harbers doet het debat voor de VVD. Hij zei dat als de VVD tegen zou stemmen en Nederland de leningen aan Griekenland zou vetoën dat tot "heel veel gedoe'' in Nederland zou leiden. "En dat heb ik er niet voor over.'' Als de VVD tegen zou stemmen, zouden de liberalen daarmee hun eigen partijleider premier Mark Rutte afvallen. Het zou onmiddellijk leidden tot een ernstige kabinetscrisis.

Harbers zei ook dat hij er niet van overtuigd is dat een tegenstem effect zou hebben en tot een verbetering in Griekenland zou leiden. "Linksom of rechtsom vindt Europa toch wel een weg om Griekenland te steunen.'' Bovendien: "Het kabinet heeft al een oordeel en bij dat oordeel sluiten we ons aan'', zei Harbers.

Verkiezingsbelofte
D66-leider Alexander Pechtold herinnerde aan de verkiezingsbeloftes die de VVD inmiddels heeft gebroken: duizend euro voor iedere werkende Nederlander en geen geld meer naar de Grieken. Volgens hem ging de VVD als een stelletje PVV'ers de verkiezingen in met beloftes om op die manier 41 Kamerzetels binnen te slepen. "En u moet nooit weer een land een paria noemen om de volgende dag gewoon 5 miljard euro over te maken'', zei Pechtold tegen Harbers.

Rutte verklaarde in een verkiezingsdebat kort voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 dat hij geen nieuwe steun aan Athene wilde geven. Hij heeft al toegegeven deze belofte "in de kern'' te hebben gebroken.

Premier Mark Rutte verraadt zijn eigen kiezers door toch in te stemmen met een derde steunpakket voor Griekenland, stelde PVV-leider Geert Wilders. Rutte is de "pinokkio van de lage landen'', zei hij.

Volgens Wilders zullen de Grieken hun beloften van hervormingen en bezuinigingen vergeten zodra het geld binnen is. Hij omschreef Griekenland als de "Europese junkie''. Wilders zal tijdens het debat een motie van wantrouwen tegen de premier indienen.

Griekenland binnenboord houden
In de Kamer steunt een meerderheid van PvdA, VVD en D66 de noodhulp aan Griekenland. D66-leider Pechtold stelde dat de weg naar een akkoord over nieuwe steun aan Griekenland "niet fraai'' was, maar dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone veel erger zou zijn. De kosten voor Nederland zouden dan "vele malen'' groter zijn dan wat ons land nu in het derde steunpakket voor Athene stopt.

Hij snapt dat er veel wantrouwen is tegenover de Griekse regering van premier Alexis Tsipras. Pechtold: "Ook ik heb af en toe gedacht: Waar zijn we nog mee bezig? Tsipras, stik er maar in!'' Maar het is van groot belang om Griekenland binnenboord te houden. "Een verenigd Europa houdt de munt stabiel, houdt onze grenzen sterk en Poetin buiten de deur.''

Nieuwe steun voor Griekenland is ook goed voor Nederland, zo stelt de PvdA. Als handelsland hebben we groot belang bij een rustig en stabiel Europa. Samenwerking in Europa is cruciaal voor welvaart en welzijn, vrede en veiligheid op het continent, zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij wees er op dat nog maar veertig jaar geleden militairen aan de macht waren in landen als Portugal, Griekenland en Spanje. "Mede dankzij Europa hebben ze een enorme ontwikkeling doorgemaakt met een ongekende economische groei. Dat is goed voor de mensen daar, maar ook voor Nederland als handelsland.''

Volgens Nijboer zou een faillissement van Griekenland desastreus zijn. Volgens hem zijn er "geen makkelijke oplossingen'' voor Griekenland en kan Nederland zich niet afzijdig houden van Europa. "Wie suggereert dat Nederland problemen wel alleen de baas kan, draait de mensen een rad voor ogen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen