Politiek10 apr '15 18:19

Econoom Van Wijnbergen zegt lidmaatschap PvdA op

Auteur: Pieter van den Akker

De bekende econoom en PvdA-prominent Sweder van Wijnbergen heeft onlangs zijn lidmaatschap van die partij opgezegd. Reden daarvoor is dat de PvdA zich schuldig heeft gemaakt aan 'PVV-retoriek'. Dat zegt hij op BNR.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Van Wijnbergen geeft in BNR's Friday Move met presentator Wilfred Genee antwoord op de vraag of hij nog lid van de partij is: "Nee, ik ben geen lid van de PvdA meer. Sinds een aantal weken."

Wat de reden is? Van Wijnbergen: "Er is binnen de PvdA een mail rondgestuurd aan alle leden waarin trots gezegd wordt dat de participatiewet een einde maakt aan ‘jij eruit en voor jou drie Polen, twee Bulgaren en een Roemeen terug’. Dat vond ik een soort retoriek die bij Geert Wilders past. En met Geert Wilders hebben we er al eentje te veel."
 

Niet te spreken over Dijsselbloem
PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën heeft vandaag gezegd dat de seinen voor een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN AMRO nog niet op groen staan. Dijsselbloem wil eerst van de ABN-top nog horen hoe die de komende tijd precies omgaat met kwesties die door toezichthouder DNB aan de orde zijn gesteld. "Als je erover nadenkt weet je dat dat niet zo makkelijk gaat”, reageert Van Wijnbergen die niet te spreken is over het optreden van de minister.

Hij legt uit: “Ten eerste heeft de DNB een aantal dingen aangekaart die niet op orde zijn. En ten tweede: leg eens uit waarom ze niet op orde zijn. Zalm zit er al sinds 2010 of 2011, de Raad van Commissarissen is vervangen in 2010: die mensen hebben jaren de tijd gehad om het op te lossen. Ze hebben het kennelijk niet belangrijk gevonden."

Verkeerde instelling
Dan: "Je hebt een raad van commissarissen en een management – in dit geval Zalm – die zeggen ‘tjaa, moeten we maar een keer doen’. Iemand van het FD schreef laatst dat hij in zijn tijd bij DSB ook een keer een mailtje heeft geschreven aan Scheringa: ‘jij blij dat je een minister van Financiën als adviseur hebt, want dat houdt de toezichthouder een beetje op afstand’. Dat is echt een verkeerde instelling, het is echt fout. Een raad van commissarissen die dat laat gebeuren, is disfunctioneel, die doet z’n werk niet. Ik vind dat Dijsselbloem hier heel zwak acteert. Die moet dit veel serieuzer nemen. Maar ik heb de indruk dat de hele politiekkliek rondom ABN Amro – dat zijn dus ook de politici die de Raad van Bestuur ingegoten zijn – het allemaal een grapje vindt, het niet serieus neemt. En Dijsselbloem geeft ten enenmale het besef dat hij niet doorheeft wat hier aan de hand is. Dat is niet geruststellend. En hoe je zo naar de beurs wil..."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen