Politiek12 jan '15 08:25

'Logisch dat Opstelten scherpere anti-terreurwetgeving wil'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat er tempo komt in de behandeling van de nieuwe wetsvoorstellen om jihadisme en extremisme aan te pakken. Voorstellen van de minister liggen bij het parlement en verschillende adviesorganen. Jorrit Rijpma, hoofddocent Europees migratierecht van de Universiteit Leiden, is niet verbaasd dat Opstelten nu met deze oproep komt.

Wat je nu ziet gebeuren is wat je vaak ziet gebeuren in de nasleep van zo’n vreselijke aanslag. Er worden heel veel maatregelen uit de kast gehaald of er wordt gezegd: daar geven we even een zetje aan."
 

'VS achterna'
Europa volgt vaak het voorbeeld van de VS, gaat Rijpma verder. “Al sinds ‘09/11’ eist de VS dat Europese luchtvaartmaatschappijen de zogenaamde Passenger Name Records overdragen. Dat zijn eigenlijk gewoon de reserveringsgegevens. Heeft iemand met een credit card betaald? Wil hij een bepaalde koosjere of halal maaltijd op een vlucht? Dat gebruiken ze voor profilering. Daar zijn al verdragen over tussen de EU en de VS, maar ook met Canada en Australië."

Een vergelijkbaar Europees systeem is er nog niet. Rijpma: "Dat is voorgesteld en zit al een tijdje in het wetgevingsproces. Dat heeft het parlement in mei 2013 in eerste instantie afgestemd. Het parlement vond dat het een te grote inbreuk maakt op de privacy. Nu zie je dat wordt gezegd: kijk er toch nog maar eens een keer naar. Het wordt gezien als een antiterrorismemaatregel.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen