Politiek4 apr '13 09:46Aangepast op 4 apr '13 13:20

Miljoenen voor onderzoek naar dementie

Auteur: BNR Webredactie

Om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren, trekt het kabinet er de komende vier jaar 32,5 miljoen euro extra voor uit. Het geld gaat naar het Deltaplan Dementie voor wetenschappelijk onderzoek naar de hersenaandoening.

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (beiden Volksgezondheid) stuurden dat actieplan donderdag naar de Tweede Kamer. Tal van organisaties, als Alzheimer Nederland, ZonMW, VUmc Alzheimer en private partijen (PGGM, Rabobank, Nefarma, Nutricia, Philips, VNO-NCW, Vita Valley, Achmea en CZ) werken samen in dat plan.

Het Deltaplan is hard nodig. Want volgens deskundigen dreigt een nationale ramp als er de komende jaren geen behandeling komt. "De ramp zit hem in het feit dat er nu ongeveer 250.000 mensen met dementie zijn. We verwachten, op basis van de bevolkingsgegevens, dat dit in 2040 zal zijn gestegen tot meer dan een half miljoen", zegt Marco Blom, directeur van Alzheimer Nederland.

Deltaplan sluit aan op internationaal onderzoek
Volgens Schippers schuilt de kracht van het Deltaplan Dementie in de aanpak, die bovendien aansluit op internationaal onderzoek. "Dementie is geen probleem van de overheid alleen, maar gaat iedereen aan."

Ook het bedrijfsleven wordt betrokken in het plan want het plan gaat de komende acht jaar 200 miljoen euro kosten. "Het is heel belangrijk dat die betrokkenheid er is. Maar we doen het in Nederland niet in ons uppie. Wij sluiten internationaal aan bij andere Europese landen. Wij gaan de krachten bundelen. Zowel publiek als privaat en met wetenschappers. Daardoor kun je onderzoek op een hoger plan trekken", zegt Schippers.

Meer onderzoek
Het actieplan draait om meer wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling, het genezen en voorkomen van dementie. Ook komt er een nationaal dementieregister om de inhoud en omvang van de problematiek inzichtelijk te maken. Via een speciale internetpagina kunnen betrokkenen ervaringen uitwisselen.

Staatssecretaris Martin van Rijn: "Zolang het niet mogelijk is van dementie te genezen, moeten we de ziekte zo draaglijk mogelijk maken voor patiënt, familie en mantelzorger. Naast fundamenteel onderzoek naar oorzaken en symptomen kunnen we de zorg verbeteren."

Sociaal-economisch probleem
Dementie wordt gezien als een belangrijk sociaal-economisch probleem. De zorgkosten voor mensen met dementie zijn nu jaarlijks bijna 4 miljard euro. Dat bedrag stijgt in de toekomst alleen maar, omdat er in het vergrijzende Nederland meer ouderen komen, die ook nog eens steeds ouder worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen