Politiek5 okt '15 18:42

'Weidegangwetje is brevet van onvermogen'

Auteur: Thijs Baas

Het wettelijk vastleggen van verplichte weidegang is een brevet van onvermogen van de politieke partijen. Volgens Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board en melkveehouder moet de consument op een andere manier worden overtuigd van de waarde van weidemelk en weidezuivelproducten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Koeien zijn inmiddels behoorlijke luxepaarden geworden, die uitstekend aarden in moderne stallen. Sterker nog: als je in december je koeien nog buiten hebt, krijg je de AID op je dak vanwege vermeende dierenmishandeling, zegt Van Kempema. "Nederland is een heel nat land. Onze koeien vonden het een paar weken geleden ook helemaal niet leuk in het weiland, want ze gingen met hun uiers door de modder heen, op de paden naar de stal toe."

Initiatiefnota
Toch zijn oppositiepartijen SP, D66 en GroenLinks vast van plan de rest van de Tweede Kamer te overtuigen van de noodzaak van weidegang. Vandaag dienen ze daarom opnieuw een initiatiefnota in om weidegang vast te leggen in de wet. "Maar laten we elkaar niks wijsmaken. Bij de meeste boeren waar ik binnenloop liggen de koeien er over het algemeen beter bij dan heel veel mensen op hun doorgezakte matras, want er wordt alles aan gedaan om die beesten een optimaal stalklimaat te laten ervaren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen