Politiek5 aug '15 06:22

Nog maanden vertraging bij NFI

Auteur: Marjan van den Berg

Het duurt nog maanden voordat het Nederlands Forensisch Instituut de achterstand heeft weggewerkt die het heeft opgelopen door het MH17-onderzoek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Door al het extra werk na de aanslag op vlucht MH-17 zijn 250 reguliere onderzoeken bij het NFI op dit moment vertraagd.

“Onze afdeling die DNA-onderzoek uitvoert, krijgt jaarlijks meer dan 40.000 onderzoeksaanvragen te verwerken. 2014 en 2015 is die extra [afdeling] zwaar belast, onder meer inderdaad door MH17 en door een aantal heel omvangrijke zaken”, zegt Eef Herregodts van het NFI.

“Om dat MH17-onderzoek goed uit te kunnen voeren, hebben we inderdaad een deel van de reguliere DNA-onderzoeken uitbesteed, maar helaas hebben we niet kunnen voorkomen dat in die circa 250 zaken vertraging is opgetreden.”

Persoonlijk leed
Deze vertraging kan oplopen tot “enkele maanden”. Herregodts: “Procentueel is dat misschien een klein deel van die 40.000, maar het betreft natuurlijk onderzoek gelieerd aan misdrijven, en dat gaat altijd gepaard met persoonlijk leed. Dus er wordt heel hard gewerkt om die vertraging zo snel mogelijk in te lopen. Onze onderzoekers zijn daar echt op gebrand.”

Herregodts benadrukt dat de vertraging geen structureel probleem is, maar echt te maken heeft met de uitzonderlijke situatie.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen