Politiek2 apr '15 12:34Aangepast op 2 apr '15 17:08

D66 wil Kamerdebat over onderwijsinspectie

Auteur: Eva Oude Elferink

D66 wil een debat in de Tweede Kamer over de Onderwijsinspectie. Uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond blijkt namelijk dat scholen gebukt gaan onder de vele controles van de inspectie.

De resultaten van de Algemene Onderwijsbond worden zaterdag gepubliceerd in het Onderwijsblad, maar de eerste conclusies stonden vandaag al in de Volkskrant. Daaruit blijkt ondermeer dat angst voor een slechte beoordeling door de inspectie onrust creëert en voor extra werklast voor docenten zorgt.

Enkele scholen gaven aan dat ze hun werknemers zelfs trainen hoe ze de onderwijsinspectie moeten opvangen. "Volstrekt absurd", vindt ook minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Ze zegt de klachten van scholen te herkennen, maar daar ook al mee bezig te zijn.

Scholen die hun onderwijs niet op orde hebben, zullen te maken blijven hebben met de Inspectiedienst, zegt Bussemaker. 

 

Op dit moment worden al gesprekken gevoerd tussen scholen en de inspectiedienst, zegt de minister.

Initiatiefwet
D66 en de SGP dienden eerder al een initiatiefwetsvoorstel in voor meer duidelijkheid over controles. Volgens D66 moet daar nu schot in komen. "We moeten weer teruggaan naar de kern en dat is de kwaliteit van onderwijs. De inspectie moet zich daarbij veel meer gaan richten op het eigen verhaal van een school", zegt Paul van Meenen, Tweede Kamerlid voor D66.

Volgens Van Meenen is voor scholen het onderscheid onduidelijk tussen de kritische vriend die ook Bussemaker voor ogen heeft en 'de strenge bovenmeester die zegt of iets goed of fout is'. 

Wat de initiatiefwet van D66 en SGP daaraan gaat veranderen? "Die gaat ervoor zorgen dat het in eerste instantie weer zal gaan om het verhaal van de school. Waar wil die school voor staan en op waarop wil het worden afgerekend? De inspectie is er dan voor om te kijken of de school en docenten dat verhaal ook waarmaken."

Inspectie
Monique Vogelzang, inspecteur-generaal bij de Onderwijsinspectie, erkent dat er 'veel beelden leven' over de rol van de inspectie. "Dat trek ik mij ook echt aan. We zijn bezig met leraren en met schoolleiders beter in gesprek te gaan. We laten nu bijvoorbeeld leraren meelopen met een inspectiebezoek, zodat zij ook ervaren waar wij naar kijken en op letten."

Een ding staat volgens Vogelzang wel buiten kijf: "We zijn geen vriendjes, we zijn een toezichthouder." Een die onafhankelijk moet kunnen opereren, vindt ook zij. Het klopt dat er vaak extra vragen vanuit de politiek worden gesteld die meegenomen moeten worden het toezicht, zegt de inspecteur-generaal.  Moet dat minder?

 

Gerelateerde artikelen