Politiek12 jun '15 18:25

'Cum laude' als wapen tegen zesjescultuur

Auteur: Marjan van den Berg

Vanaf volgend schooljaar kunnen middelbare scholieren met een gemiddelde van 8 of hoger cum laude slagen. Het kabinet hoopt zo definitief af te rekenen met de zesjescultuur.

Staatssecretaris Dekker. Foto: ANP
Staatssecretaris Dekker. Foto: ANP

Het gaat waarschijnlijk om enkele duizenden leerlingen per jaar die gemiddeld een 8 of hoger op hun eindlijst halen. De vermelding ‘cum laude’ wordt nu alleen nog gebruikt in het hoger onderwijs. Nu mag dus ook het middelbaar onderwijs er gebruik van gaan maken. Want, vindt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs), goede prestaties moeten worden beloond.

“Ik vind het belangrijk dat als leerlingen uitgedaagd worden in het onderwijs en heel erg hard hun best doen en heel goede cijfers laten zien, dat we ze daar ook voor belonen”, zegt Dekker. “Nu is het vaak zo dat op sommige scholen, als je heel erg je best doet en je haalt goede cijfers, je een beetje een nerd bent of een uitslover. Ik vind dat gek.”

Zesjescultuur
Wat de staatssecretaris betreft is het voorgoed afgelopen met de zesjescultuur. “Die moeten we echt achter ons laten. Kijk, het is helemaal niet erg als je een keer heel hard hebt gewerkt om een 6 te halen, maar we zien dat het allemaal wel heel erg dicht bij het gemiddelde ligt.”

“Ik vind dat er niks mis is met heel erg hard je best doen, hard werken, en dat we er dan ook trots op zijn als je goede cijfers haalt. In plaats van dat we dat zomaar voorbij laten gaan, gaan we in de toekomst zeggen: 8 of hoger: cum laude”, zegt Dekker, die overigens zelf gemiddeld een 7 zegt te hebben gehad op zijn VWO-eindlijst. “Ook zonder ‘cum laude’ kan je nog wel ergens komen, ja.”

Gemiddeld doen per jaar zo'n 200.000 leerlingen eindexamen. De lichting van dit jaar, 110.270 vmbo'ers, 57.580 havo-leerlingen en 38.450 vwo'ers, kreeg gisteren te horen of ze geslaagd zijn of gezakt, of herexamen moeten doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen