Politiek8 apr '14 18:05Aangepast op 8 apr '14 19:35

Chaos OM-administratie draagt niet bij aan oplossing Cees H.-mysterie

Auteur: Thijs Baas

Minister Ivo Opstelten van Justitie spreekt niet de waarheid over het bedrag dat in 2000 is overgemaakt aan drugsbaron Cees H. Dat zegt Jan Hein Kuijpers, de huidige advocaat van H., tegen BNR. Toch weigert Kuijpers om met bewijzen naar buiten te komen. "Onze belangen zijn heel anders dan de politieke belangen. Het is onze taak niet."

"Opstelten zegt dat hij 'het rekensommetje' waarin hij uitkomt op 1,25 miljoen gulden samen met de Kamer heeft gemaakt, zonder te kunnen achterhalen hoeveel geld er feitelijk aan H. is overgemaakt. In mijn herinnering was dat tijdens dat debat een aantal weken geleden anders. Maar hij weet dus niet meer hoeveel er feitelijk is overgemaakt naar Cees, en wij weten dat wel. Daar blijven wij bij, wij liegen niet en wij hebben er bewijs voor."

Waar dat bewijs dan uit bestaat, kan Kuijpers niet zeggen, wél dat de opmerkingen van voormalig strafpleiter Doedens, dat het bedrag aanzienlijk hoger is dan Opstelten doet voorkomen, op waarheid berust. "Er is een bankafschrift van. Dat kunnen we zonder problemen laten zien, maar we willen het niet laten zien omdat wij andere belangen hebben dan de politiek. Wij hebben ons te houden aan de wensen van onze cliënt; als hij niet wil dat hij op die manier politiek te kijk wordt gezet, dan doen wij dat niet."

Bewijzen
Het is dus aan de Kamer om de juiste informatie boven tafel te krijgen, meent Kuijpers. "Wie stelt moet bewijzen en dan moet de rechter maar bepalen wie er geloofd moet worden. Dat is een politiek verhaal en daar horen geen advocaten niet in voor tenzij ze voor leugenaar worden uitgemaakt, dan willen ze heel graag laten zien dat er dingen onjuist worden verteld. Als de belangen van de cliënt tegenstrijdig zijn met de belangen van de samenleving om te weten of een minister wel of niet liegt, kiest een advocaat voor zijn cliënt."

Verdwenen rekenafschriften die duidelijkheid hadden kunnen scheppen, een financiële administratie van het OM die telkens overstapte op een ander IT-systeem: al met al is er nog altijd geen duidelijkheid over het bedrag dat Justitie in 2000 heeft overgemaakt aan drugscrimineel Cees H.

Was het 1,25 miljoen, zoals minister Opstelten vorige maand beweerde? Of minstens 5 miljoen, zoals H.'s advocaten zeggen? De Tweede Kamer is de onduidelijkheid zat en eist opheldering. Vanmiddag stuurde Opstelten een brief met nadere uitleg. Niet dat die brief voor veel duidelijkheid zorgde, merkt politiek verslaggever Hugo Reitsma op. "Ze kunnen het rekeningafschrift niet vinden, schrijft Opstelten. Er is, zonder resultaat, navraag gedaan bij de banken."

Ander IT-systeem
Ook in de eigen financiële administratie van het Openbaar Ministerie is niets gevonden, mede doordat daar sinds 2001 meerdere keren op een ander IT-systeem is overgestapt. Maar: zodra er iets gevonden is zal Opstelten de Kamer daarover informeren, stelt Reitsma ons gerust. "Hij blijft bij zijn verhaal. Hij komt zelf nog altijd uit op1,25 miljoen op basis van een berekening: er lag 2 miljoen onder beslag op een Luxemburgse bankrekeningen van H. Justitie hield daar volgens afspraak 750.000 van in."

En daar staat Opstelten volgens Reitsma lijnrecht tegenover het stenografisch verslag. "In het debat in maart zegt Opstelten meerdere keren dat er zo en zoveel is overgemaakt op bepaalde rekeningen. Op andere momenten zegt hij zich te baseren op een ambtsbericht." Kortom: voor je het weet, verzand je in een woordenspel. En een woordenspel, dát win je nou eenmaal niet zo snel van Opstelten, verzucht Reitsma. "Duidelijk is wel dat de Kamer nu kijkt naar Opstelten en zijn informatievoorziening aan de Kamer."

Deal
Je zou bijna vergeten dat het in eerste instantie gaat om een deal rond staatssecretaris Fred Teeven. Die lijkt, zegt Hugo Reitsma, een beetje genoeg te krijgen van de onduidelijkheid over zijn functioneren als officier van justitie, die boven de markt blijft hangen. "Ik was ambtenaar van het OM, met zeven meerderen en een minister. Die hebben het toentertijd allemaal goed gevonden, dus dan moet u nu politiek verantwoordelijken zoeken. Het gaat niet om mij, het gaat om het OM en de verantwoordelijke minister."

Hoe nu verder? Reitsma: "De Kamer kan inzage krijgen in een advies over deze zaak, dat vertrouwelijk kan worden ingezien. PvdA en VVD willen eerst wachten op die extra informatie voordat Opstelten weer voor een debat naar de Kamer wordt geroepen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen