Politiek21 apr '15 06:22Aangepast op 23 apr '15 18:54

Bed-bad-brood-overleg kan nog dagen duren

Auteur: BNR Webredactie

Ook vannacht na de zoveelste vergaderronde werden PvdA en VVD het weer niet eens over een voorstel over de opvang van uitgeprocedeerden waar ze allebei op hoofdlijnen achter staan.

ANP
ANP

Het overleg gaat dinsdagochtend om 11.00 uur verder in het Torentje van premier Mark Rutte. Rutte zei dat er nog steeds vooruitgang wordt geboekt. “Maar er is nog wel werk te doen.”

Politiek verslaggever Jaap Jansen geeft aan dat ze het hoofdlijnen eens zijn. "Er moet een sobere opvang komen, bed, bad en brood. Tegelijkertijd moet er meer werk worden gemaakt van het daadwerkelijk uitzetten. Daar ken je dus respectievelijk PvdA en VVD in."

"In die zin lijken ze er dus uit te komen. Maar de details lijken nu nog wel ingewikkeld. Daar zijn ze dus nog niet over uit", aldus Jansen.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: "Het lijkt of ze het wel heel lang rekken om tot een oplossing te komen. Juridisch is het inderdaad gecompliceerd. Je moet een oplossing bedenken, die straks voor de rechter ook standhoudt."

PvdA-leider Diederik Samsom zei na afloop dat VVD en PvdA “een heel end” zijn gekomen maandag. “We maken nog steeds voortgang, maar we zijn ook nog niet klaar.”

Samsom beaamde dat Rutte zondagmiddag bij hem op bezoek was geweest. “We hebben deze coalitie samen gebouwd en dat wil je ook voortzetten.” Hij erkende dat VVD en PvdA over de opvang van illegalen “heel verschillend denken”.

Asscher zei even later dat er goede vooruitgang is geboekt. “Het gaat stap voor stap, vandaag was een goede dag.” Een compromis tussen VVD en PvdA moet goed zijn voor het land en “stabiliteit brengen”. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat VVD en PvdA redeneren vanuit twee verschillende standpunten. Dan is het niet eenvoudig elkaar te vinden. “We zoeken daarnaar.”

VVD en PvdA praten al sinds afgelopen dinsdagavond over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De PvdA wil illegalen opvang bieden, de VVD is daartegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen