Politiek26 aug '15 12:10

D66: 'Hennis is problemen Defensie niet de baas'

Auteur: Sangar Paykhar

De landmacht blijkt niet in staat te zijn haar taken naar behoren te kunnen uitvoeren wegens geldtekort. D66-Kamerlid Wassila Hachchi wil daarom dat er kritisch gekeken wordt naar de balans tussen taken en het budget van Defensie.

Foto: D66-Kamerlid Wassila Hachchi. ANP
Foto: D66-Kamerlid Wassila Hachchi. ANP

De commandant Landstrijdkrachten gaat de inzet van reservisten beperken wegens financiële problemen, meldt Nieuwsuur. Uit gelekte stukken blijkt dat de landmacht niet in staat is om haar verplichtingen in Nederland na te komen omdat het budget niet toereikend is.

Balans
Wassila Hachchi, Tweede Kamerlid voor D66, wil dat er een balans komt tussen de taken waarmee de Nederlandse krijgsmacht wordt belast en het budget dat daarvoor wordt vrijgemaakt. "Als de commandant van de landmacht gaat lopen kaasschaven, dan betekent dat er te veel taken op het bord liggen met te weinig budget." Volgens de politica heeft de commandant hiermee een duidelijk signaal afgegeven richting de minister van Defensie. 

Europese partners
"Als we willen dat de krijgsmacht alles blijft doen, dan moet er meer geld bij komen", meent Hachchi. "Je kunt ook kijken welke taken onze Europese partners goed doen, en op basis daarvan je keuzes maakt op welke taken wij ons kunnen richten." Volgens de politica kan de krijgsmacht samen met Duitsland en België kijken hoe taken kunnen worden onderling verdeeld.

Meer geld
"Je kunt blijven roepen om meer geld, maar het gaat uiteindelijk om hoe wij het geld voor defensie uitgeven." Hachchi wil dat het geld effectief en efficiënt wordt besteed door te kijken naar wat er precies verwacht wordt van de krijgsmacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen