Politiek21 apr '15 18:40Aangepast op 21 apr '15 20:14

'Schadevergoeding NAM nu stuk dichterbij'

Auteur: Thijs Baas

De erkenning van de NAM voor de problemen als gevolg van gasbevingen in Groningen is een forse stap in de richting van schadevergoeding. Dat zegt advocaat Pieter Huitema, die veel Groningers bijstaat. Dat neemt niet weg dat de NAM veel eerder had moeten luisteren naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die al langer pleit voor openlijke erkenning.

'Schadevergoeding NAM nu stuk dichterbij' (Foto: ANP)
'Schadevergoeding NAM nu stuk dichterbij' (Foto: ANP)

"Ik betreur het ten zeerste dat de aardbevingen voor zo veel mensen tot problemen leiden", schrijft directeur Schotman van de NAM op de website van de NAM. Een stap in de goede richting, zegt Huitema, maar het heeft veel weg van een strategisch ingegeven manoeuvre. "Het komt de NAM nu goed uit in verband met de debatten die gevoerd gaan worden. Er is nog steeds een heel groot wantrouwen richting de NAM en de overheid en ik wil tegen ze zeggen: wees helder, zeg waar het op staat en dat je fout hebt gehandeld en kom met een vergoeding."
 


 

De NAM ontkent overigens nog altijd dat er sprake is van waardevermindering van de woningen. Maar Huitema zegt over voldoende bewijzen te beschikken voor waardevermindering van de woningen. Daarnaast zijn immateriële zaken als aantasting woongenot, psychische klachten stress en angst aan de orde. "Als ik in de verklaring lees dat het volgens de NAM een feit is dat de gevolgen van de aardbevingen diep ingrijpen in het leven van de bewoners, is dat een hele duidelijke erkenning dat er immateriële schade wordt geleden."

De excuses kunnen Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging, gestolen worden. "Het is een flutverhaal. Schotman maakt geen enkele excuses voor het feit dat de veiligheid niet de hoogste prioriteit heeft gehad. Sterker nog: hij ontkent de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat als belangrijkste conclusie had dat de veiligheidsrisico's geen hoge prioriteit hadden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen