Politiek14 sep '15 09:16Aangepast op 14 sep '15 11:50

Bussemaker wil flexibeler mbo

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil dat het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het bedrijfsleven elkaar beter weten te vinden. Ze gaat dat nog meer stimuleren.

ANP
ANP

Bussemaker wil dat het mbo flexibeler wordt, zodat kan worden ingespeeld op trends en de veranderende arbeidsmarkt. “Wat we zien is dat de arbeidsmarkt zo snel verandert onder invloed van ICT en robotisering, dat het systeem daar nog niet op is afgestemd.”

 

De minister wil ervoor zorgen dat scholen samen met regionale bedrijven en instellingen vakkenpakketten en leertrajecten kunnen samenstellen. Dat moet sneller mogelijk worden. Daarnaast wil ze grotere delen van opleidingen op de werkvloer laten plaatsvinden.

'Werknemers van de toekomst'
Van bedrijven verwacht de minister ook betrokkenheid. “Het is wel van heel groot belang dat het bedrijfsleven beseft dat ook zij moeten investeren in de werknemers van de toekomst, en dat ze niet moeten wachten tot ze die ene vacature hebben.”

Opleidingen op hun beurt moeten hun onderwijsaanbod meer afstemmen op de regionale vraag, zegt Bussemaker. “In Arnhem doen ze veel met de mode, in Rotterdam doen ze veel met de haven en in Friesland doen ze veel samen met de landbouw en melkproductie.”

Verder herhaalt de minister dat de scholen rekening houden met, wat zij noemt, “de beroepen van de toekomst”. “Metselaars en kapsters zullen we altijd blijven opleiden, maar ondertussen leiden we ook glasvezel-engineers op, tandtechnici die met 3D-printers tandprotheses maken, multimediadesigners… Daar moeten het onderwijs en het bedrijfsleven samen in optrekken, om ook die uitdagingen van de toekomst aan te gaan.”

Eerdere maatregelen
Bussemaker maakte eerder al bekend de richtlijnen bij de mbo-opleidingen flexibeler te maken. Scholen en bedrijven mogen zelf in overleg bepalen op welke dagen studenten naar school gaan en wanneer ze in de praktijk kunnen werken.

Vanaf volgend jaar kunnen mbo's ook lectoren aanstellen die lesgeven en praktijkgericht onderzoek doen. Zo zou er meer kennis beschikbaar komen voor het onderwijs. Bij het hbo kunnen al lectoren worden aangesteld.

Verder kent het mbo een Regionaal Investeringsfonds waarmee scholen, bedrijven en overheid samen kunnen investeren in innovatief praktijkonderwijs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen