Politiek10 sep '15 16:14Aangepast op 10 sep '15 17:34

Cohen 'aangenaam verrast' door vluchtelingenplan kabinet

Auteur: Judith Laanen

Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam maar ook 'architect' van de vreemdelingenwet uit 2000, zegt in BNR De Wereld "aangenaam verrast" te zijn door het vluchtelingenplan van het kabinet.

Cohen prijst de keuze voor een gehele Europese aanpak. "Daar ben ik voor, want anders loop je in zo'n vraagstuk vast." Het tweede (VVD-)deel van het plan, dat vluchtelingen opgevangen moeten worden buiten de grenzen van Europa, zit volgens Cohen "goed in elkaar."

Maar dan moeten die opvangplekken wel goed uitgerust zijn. "Daar moeten we flink in investeren. Van daaruit moet de UHCR zeggen welke mensen in aanmerking komen om te migreren naar landen in Europa om mensensmokkelaars en boottochten over de Middellandse Zee terug te dringen", zei Cohen.

De problematiek blijft dat je niet iedereen kunt toelaten, zegt Cohen. "Dat snapt ook iedereen. Als je geen vergunning krijgt, moet je weg." Maar het terugkeerbeleid is moeilijk en ondervindt grote problemen. "In individuele gevallen gaat het mis."

Cohen ziet nu vooral belang in het tot stand brengen van een Europees plan en dat er vervolgafspraken gemaakt moeten worden. "Nu moeten we de landen die nee zeggen zover krijgen dat ze mee gaan doen."

 

Gerelateerde artikelen