Politiek11 mrt '14 10:15Aangepast op 11 mrt '14 11:11

Van Ojik: 'Geen koehandel met strafbaarstelling illegaliteit'

Auteur: Thijs Baas

Als VVD-leider Halbe Zijlstra bereid is om te praten over de strafbaarstelling van illegaliteit, moet hij het nú van tafel vegen en niet allemaal mensen laten werken aan die wet. Dat zegt GroenLinks-voorman Bram van Ojik tegen BNR. "Bedrijf er geen politieke koehandel mee en hak die knoop door."

"Het valt me erg tegen van Zijlstra dat hij er op deze manier over praat. Laat die honderdduizend mensen die illegaal in Nederland zijn niet in onzekerheid. Het bevalt me niets om op deze manier over het lot van die mensen te spreken. We weten allemaal hoe het ligt; het is eigenlijk alleen de VVD die hier altijd een groot voorstander van is geweest. Dan zou ik tegen het kabinet en de gedoogpartners zeggen: hak nú de knoop door een zorg dat de mensen niet langer in onzekerheid hoeven te zitten."

Stiekem
Het kabinet spreek een beetje voor zijn beurt als het vindt dat de commissie-stiekem in stand moet blijven, vindt Van Ojik. "Het is een commissie van de Tweede Kamer en die beraadt zich ook op zijn positie. De commissie-stiekem is er om het beleid van de veiligheidsdiensten en van het kabinet op dat punt te controleren, dus het kabinet gaat daar niet over. We moeten als Kamer een discussie hebben over het voortbestaan van die commissie."

Op dit moment is er nog heel veel geheim dat niet geheim hoeft te blijven als het aan Van Ojik ligt. "De geheimzinnigheid die de commissie nu omgeeft moet voor een belangrijk deel worden weggenomen. Er zullen altijd dingen zijn die niet in de openbaarheid bediscussieerd kunnen worden, bijvoorbeeld omdat je mensenlevens in gevaar brengt. We hadden die hele discussie met Plasterk over de metadata, daar bleek het toch eigenlijk flauwekul dat daar zo geheimzinnig over werd gedaan."

Gerelateerde artikelen