Politiek11 mrt '14 08:42

VVD: over straf illegaliteit valt te praten

Auteur: BNR Webredactie

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil eventueel met de PvdA nog wel eens praten over de voorgenomen strafbaarstelling illegaliteit, iets wat heel moeilijk ligt bij de coalitiepartner. "Als de PvdA het asielbeleid wil aanpassen, de strafbaarstelling illegaliteit, dan valt er over te praten, maar dat is niet gratis. Wij doen niet aan cadeautjes."

Zijlstra zegt in een interview op NU.nl niets te moeten hebben van de recente PvdA-plannen om de lasten op arbeid te verlagen. Andere lasten zouden dan omhoog moeten en dan hebben we volgens hem dus alleen maar lastenverschuiving. Hij wil liever een belastingsysteem waarbij niet meer met toeslagen gewerkt wordt. "Je kan beter een laag belastingtarief instellen, zodat de mensen die in die groep vallen de belasting niet meer terugkrijgen via een toeslag."

Aantrekkende economie
Zijlstra verwacht verder dat de VVD bij volgende verkiezingen zal profiteren van de aantrekkende economie. Over coalitievorming dan zegt hij: "Mijn insteek is dat je bij elke verkiezingen zelf moet proberen zaken voor elkaar te krijgen en de partner is vers twee."

De PvdA heeft geen behoefte om in te gaan op het aanbod van de Zijlstra om nog eens te praten over het strafbaar stellen van illegaliteit. Vicefractievoorzitter Martijn van Dam van de PvdA heeft dat dinsdag laten weten.

Van Dam zegt dat de PvdA 'staat voor haar afspraken', waarbij voor de partij de nadruk ligt op het humaner maken van het beleid. Naar de prijs die de VVD wil vragen voor het aanpassen van de voornemens is hij niet nieuwsgierig.

Dreigement ChristenUnie
De strafbaarstelling van illegaliteit is in het regeerakkoord afgesproken, maar ligt bij de PvdA heel moeilijk. Dat geldt trouwens ook voor 'bevriende' oppositiefractie ChristenUnie. Die heeft gedreigd haar steun aan het kabinetsbeleid in te trekken als het plan over illegaliteit doorgaat.

Gerelateerde artikelen