Politiek31 mrt '15 18:18

Kamer stelt harde voorwaarde bij internationaal handelsverdrag

Auteur: Marjan van den Berg

De Tweede Kamer wil voorkomen dat het vrijhandelsverdrag TTIP de democratische rechtsgang omzeilt.

Foto: ANP
Foto: ANP

De EU en de Verenigde Staten onderhandelen op dit moment over een alomvattend handelsverdrag, TTIP. In het plan is sprake van arbitrage buiten de gewone rechter om. Dat kan leiden tot hoge claims van bedrijven als zij botsen met Nederlandse wetten.

Deze wetten zouden kunnen gaan over zaken als voedselveiligheid of arbeidsomstandigheden. Als een multinational concludeert dat zo’n wet hem geld gaat kosten, kan een claim komen aan het adres van de overheid.

De Tweede Kamer nam vanmiddag een motie hierover aan van ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers. “Mijn grote zorg is dat er een niet-democratisch, niet-rechtstatelijk lichaam komt dat gaat rechtspreken bij handelsconflicten tussen de Verenigde Staten, dat er enorme claims kunnen worden gelegd door grote multinationals bij bijvoorbeeld de Nederlandse regering, dat zij daarmee onze rechtsstaat omzeilen, dat zij niet naar de Nederlandse rechter gaan, maar naar zo’n arbitrageplek (…). Ik heb gezegd in die motie: de democratie mag niet terzijde worden geschoven en de onafhankelijke rechtspraak mag niet terzijde worden geschoven. Daar is een grote meerderheid van de Kamer het mee eens.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen