Politiek20 apr '15 12:40Aangepast op 20 apr '15 16:44

Onderzoek Groningen: veel meer panden verstevigen dan gedacht

Auteur: BNR Webredactie

In het Groningse aardbevingsgebied moeten 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen worden verstevigd. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Van Rossum dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens het onderzoek van de provincie voldoen op dit moment 152.000 van de in totaal 212.500 woningen niet aan de veiligheidsnorm. Dat geldt ook voor 18.000 andere gebouwen zoals scholen, winkels en kantoren. “In zijn totaliteit zou de teller op basis van de huidige norm kunnen oplopen naar 30 miljard”, zegt gedeputeerde William Moorlag.

Hoogbouw
Uit eerder onderzoek van minister Henk Kamp (Economische Zaken) bleek dat er in het aardbevingsgebied 90.000 panden moesten worden verstevigd. In dat onderzoek was geen hoogbouw meegenomen.

Dat is volgens de provincie vreemd. "Ook in die flats wonen mensen", zegt Moorlag. "Hoogbouw is bij een aardbeving kwetsbaar omdat er een soort slingereffect kan optreden."

'Niet onder controle'
Moorlag tekent wel aan dat het KNMI nog bezig is met een onderzoek naar de risico’s van aardbevingen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat het bevingsgebied en de risico's kleiner worden. Moorlag: “De verwachting die ik hoor bij de NAM is dat het lichter uit zal vallen. Maar zelfs als de opgave wordt gehalveerd, of slechts een kwart zou bedragen van wat nu becijferd is, is het nog een ongelooflijk omvangrijke opgave.”

Moorlag maakt zich vooral zorgen over de duur van deze werkzaamheden. “Als die operatie zo’n schaal krijgt als zich nu aftekent, gaat het heel lang duren voordat het veiligheidsniveau op een aanvaardbaar peil is gebracht.”

Reactie PvdA
PvdA-Kamerlid Jan Vos vreest dat Kamp niet genoeg haast maakt met het verstevigen van huizen. “Als je 170.000 woningen en andere panden moet gaan versterken en je hebt voor dit jaar 3.000 op de rol staan, dan vergt het niet veel rekenwerk om te weten dat je nog decennia bezig bent als je al die woningen wilt versterken.”

Intussen zitten tienduizenden mensen jarenlang te wachten in een onveilig huis, zegt Vos. “Het lijkt mij dat iedere Nederlander recht heeft op een veilige woning.” Vos wil morgen in de Kamer opheldering van Kamp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen