Politiek29 mei '15 18:40

'Totale harmonisatie belastingstelsels kan nog eeuwen duren'

Auteur: Thijs Baas

Europa bindt de strijd aan met bedrijven die de grote verscheidenheid aan belastingregimes misbruiken om zo min mogelijk belasting te betalen. Een delegatie van het Europees Parlement besprak vandaag met staatssecretaris Wiebes van Financiën wat Nederland zou willen doen om belastingontwijking binnen Europa moeilijker te maken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Om enigszins succesvol te zijn met de bestrijding is transparantie noodzakelijk, zegt Wiebes tegen verslaggever Laurens Boven. En vooral moet veel informatie worden uitgewisseld tussen de verschillende belastingdiensten. We proberen daarin voorop te lopen. Over een of twee weken tekenen we het akkoord en gaan we met de Duitse belastingdienst informatie uitwisselen, omdat wij vinden dat transparantie één van de belangrijkste wapens is tegen belastingontduiking." 

Harmonisatie binnen Europa, waarbij gestreefd wordt naar één centraal belastingstelsel, kan nog wel even op zich laten wachten, vermoedt Wiebes. "Ik heb enige ervaring met het uitonderhandelen van belastingstelsels in één land, dus voor we op dat ene wereldwijde belastingsysteem uitkomen, daar gaat nog een paar honderd jaar overheen, maar we moeten daar harmoniseren waar het echt werkt en waar anders de belastinginkomsten weglekken."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen