Politiek12 sep '14 15:10

Vertrouwen in Hennis nog niet om over naar huis te schrijven

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Jeanine Hennis en de rest van de Defensieleiding liggen iets beter bij het personeel van Defensie dan een jaar geleden, al heeft nog steeds een ruime meerderheid geen vertrouwen in de top van het departement.

Dat blijkt na een peiling van de militaire vakbonden AFMP en VBM. Aan de peiling deden 3000 mensen mee, van wie de helft nog bij Defensie werkt. De andere helft heeft bij het ministerie gewerkt of is met pensioen.

Bijna 60 procent van het militaire en burgerpersoneel heeft geen vertrouwen in de leiding. In een peiling vorig jaar gaf 65 procent van de ondervraagden aan geen vertrouwen te hebben in de top van het ministerie. Hennis is er niet in geslaagd hun vertrouwen in de organisatie te vergroten, stelt bijna 86 procent.

Daarom hielden zo’n 200 militairen vanmiddag een manifestatie voor de deur van het ministerie van Defensie.

Ontevredenheid
Volgens Anne-Marie Snels, voorzitter van de AFMP, is dit geen wonder; de ontevredenheid is volgens haar groot. Ze somt op: “We zitten al 4 jaar op de nullijn. Er is al 561 dagen geen cao. De AOW-problemen voor Defensie zijn niet opgelost, veel Defensiemedewerkers komen met een AOW-gat van 2 jaar te zitten. We hebben enorme problemen met de pensioenen. Het duurt allemaal ontzettend lang.”

Bezuinigingen
Het extra geld dat Defensie er volgens de begrotingsafspraken bij krijgt, zet volgens Snels weinig zoden aan de dijk. “Er wordt minder bezuinigd, inderdaad, maar we hebben nog een structurele bezuiniging dit jaar – die loopt dus volgend jaar door – van 282 miljoen, dus wat maakt 50 miljoen dan uit? We hebben overigens een paar jaar terug 1 miljard aan bezuinigingen voor de kiezen gehad. Door de bezuinigingen is met name het personeel hard geraakt. Wij hebben de grootste angst dat het personeel niet genoemd wordt in de begroting.”

Hennis kan het vertrouwen volgens de ondervraagden terugwinnen door snel een nieuwe cao te sluiten, het AOW-gat te dichten en betere personeelszorg te bieden.

Gerelateerde artikelen