Politiek22 apr '15 07:14Aangepast op 22 apr '15 08:01

Amnesty: breid reddingsmissies voor bootvluchtelingen uit

Auteur: Eva Oude Elferink

Meer dan 1700 zijn er sinds het begin van dit jaar verdronken tijdens de oversteek naar Europa. Dat zijn er dertig keer meer dan dezelfde periode vorig jaar. Blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie.

Archiefbeeld van bootvluchtelingen. EPA
Archiefbeeld van bootvluchtelingen. EPA

Eerder deze week maakte de Europese Commissie bekend dat het twee keer zo veel geld uittrekt voor de opvang van bootmigranten en de aanpak van mensensmokkelaars. Het extra budget maakt deel uit van een tienpuntenplan om de vluchtelingenstroom aan te pakken.

Het plan en het budget zijn goede eerste stappen, zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland. "Maar het is nog steeds een veel kleiner budget dan dat er vorig jaar ter beschikking was voor reddingsoperaties. En als je niet genoeg boten hebt, kun je ook niet genoeg mensen redden."

Vorig jaar kwam er een einde aan de Europese reddingsmissie Mare Nostrum. Deze werd vervangen door de veel kleinere missie Triton. Dat heeft er volgens Nazarski, die vandaag naar Lampedusa op Sicilië afreist, mede toe geleid dat er dit jaar al vele malen meer vluchtelingen zijn verdrinken.

Capaciteit
"Uit de cijfers van grensbewakingorganisaties blijkt dat ongeveer evenveel mensen naar Europa komen of proberen te komen als vorig jaar, maar dat het dit jaar veel vaker mis is gegaan. Dat komt onder andere doordat de reddingscapaciteit heel erg is ingeperkt."

 

De Europese lidstaten moeten zich volgens Nazarski daarnaast ook richten op de lange termijn. "Bijna de helft van de vluchtelingen komt momenteel uit Syrië en Eritrea. In Syrië is enorm veel geweld, in Eritrea een afschuwelijke dictatuur. Mensen komen niet zo zeer omdat het hier allemaal zo mooi is, ze komen hier voor hun veiligheid. Om te ontsnappen aan geweld."

Volgens de Amnesty-directeur moet er 'veel meer aan worden gedaan om daar een oplossing voor te bieden'. Dat niet allen: ook de opvang in de regio moet worden verbeterd. "ik vind het mooi dat men nu zegt 'we moeten levens redden'. Maar dan denk ik wel, 'doe dat dan ook en stel genoeg budget, schepen en personeel ter beschikking zodat je drenkelingen kunt redden."

Tweede Kamer
De Tweede Kamer praat vanmiddag over de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Volgens Nazarski moet Nederland een voortrekkersrol gaan spelen binnen de EU.

Gerelateerde artikelen