Politiek18 feb '15 10:07Aangepast op 21 feb '15 00:03

Veiligheid geen rol bij gaswinning Groningen

Auteur: Pieter van den Akker

De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie. Dat blijkt uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze conclusie stond ook al in een conceptrapport dat in januari uitlekte.

Volgens de onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie.

Veiligheidsrisico verwaarloosbaar
De raad onderzocht de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen in de periode vanaf de ontdekking van het gasveld in 1959 tot 2014. Betrokken partijen waren onder meer het ministerie van Economische Zaken, Shell en GasTerra. Zij beschouwden risico's voor inwoners vooral als schaderisico dat vergoed kon worden en 'het veiligheidsrisico achtten zij verwaarloosbaar', schrijft de onderzoeksraad. Het belang van de winning stond op de eerste plaats, aldus de raad.

De onderzoeksraad doet in zijn rapport (zie links) een aantal aanbevelingen. Zo moeten de bij de gaswinning betrokken partijen erkennen dat ze tot 2013 niet zorgvuldig zijn omgegaan met de veiligheid van burgers in Groningen. Ook moet vanaf nu de veiligheid van de inwoners een belangrijke rol spelen bij besluiten over gaswinning, vindt de raad.

Uitgelekt
William Moorlag, gedeputeerde in de provincie Groningen, voorzag al een pittig rapport, gezien de uitgelekte conceptversie waaruit naar voren kwam dat de risico's van gaswinning heel lang zijn onderschat. "Tot begin jaren '90 werd ontkend dat er een verband was tussen gaswinning en aardbevingen. Daarna werd door de NAM en de wetenschap beweerd dat gaswinning alleen maar overlast en lichte schade zouden veroorzaken."

 

Genegeerd
De aanwijzingen zijn jarenlang genegeerd, zegt Moorlag. Wetenschappers die het verband midden jaren '80 al legden werden destijds weggehoond en door een woordvoerder van de NAM zelfs beticht van het verspreiden van volstrekte flauwekul. "Het draagvlak voor de gaswinning is sterk aangetast en het vertrouwen bij de bevolking is sterk afgenomen. Ik denk dat het verhogen van de gaswinning na 1 juli zelfs geen theoretische mogelijkheid meer is."

Alle pijlen zullen zich wel weer op de minister richten, verwacht Moorlag, maar dat zou wat hem betreft niet helemaal terecht zijn. "De minister ligt zwaar onder vuur en is niet populair in Groningen, maar ik moet hem wel nageven dat hij zelf om dit onderzoek heeft gevraagd en ook de eerste minister is die dit probleem serieus neemt en de eerste die stappen neemt om de gaswinning verder af te bouwen. Al zou dat absoluut sneller moeten."

Gerelateerde artikelen