Politiek22 jul '14 17:16

'Binnen drie weken opvangtenten voor asielzoekers'

Auteur: Thijs Baas

Als de instroom van asielzoekers zo hoog blijft als de afgelopen tijd, zullen binnen drie weken tentenpaviljoens geplaatst moeten worden om iedereen die daar recht op heeft onderdak te bieden. Dat zegt Jan-Kees Goet, voorzitter van het COA-bestuur, tegen BNR.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kwam eerder dit jaar met een noodkreet omdat het steeds moeilijker werd om asielzoekers onder te brengen. Er is nog steeds een tekort aan opvanglocaties, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal kwamen er in de eerste helft van dit jaar 12.300 asielzoekers naar Nederland, het hoogste aantal sinds het eerste halfjaar van 2001.

De bezetting van het COA groeit wekelijks met 250 tot 350 mensen per week, zegt Goet. "We trekken ook steeds nieuw personeel aan; op de nieuwe locaties zetten we ervaren COA-medewerkers in en de andere helft vullen we in met nieuw personeel."
 

Onderbrengen
Bij voorkeur zoekt het COA naar locaties waar al eerder mensen hebben gewoond en geslapen, omdat die het snelst in gebruik kunnen worden genomen. "Maar op dit moment kijken we ook naar de inzet van zogenaamde hotelboten en als de nood aan de man is zelfs naar de inzet van paviljoens op bestaande locaties van het COA waar we nog ruimte hebben en paviljoens bijplaatsen waar we mensen in ieder geval voor de komende maanden onderdak kunnen bieden.

"We zorgen ervoor dat iedereen die asiel aanvraagt en ook recht heeft op opvang ook wordt ondergebracht op één van de COA-locaties. We hebben al een aantal maanden te maken met een hoge instroom. Om de twee weken moeten we een nieuwe locatie openen óf een bestaande locatie uitbreiden. Ik heb mensen die niets anders doen dan de hele dag zoeken naar leegstaande locaties, zoals kazernes, gevangenissen, voormalige bejaardencentra."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen