Politiek8 apr '15 06:36Aangepast op 8 apr '15 09:02

ABN Amro onderschatte gevoelens in de samenleving

Auteur: Pieter van den Akker

ABN Amro heeft de gevoelens in de samenleving onderschat. Dat zei de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Rik van Slingelandt, gisteren in de Tweede Kamer. Hij en zijn collega's van Aegon en ING waren daar uitgenodigd om te praten over de beloning voor bankiers. Die is volgens velen te hoog, maar volgens de bankiers juist relatief laag.

"Emoties. Zo beschrijven de bankiers de bezwaren tegen een hoge beloning." Zo kijkt Hugo Reitsma terug op de hoorzitting van gisteren. 

Of in de woorden van Van Slingelandt: "De commotie die is ontstaan hebben we onderschat, maar we hebben ook een arbeidsmarkt waar we rekening mee te houden hebben en kwaliteitsmensen die ons bedrijf verder kunnen helpen."

Stortvloed kritiek
ABN verhoogde onlangs het vaste salaris van het bestuur met een ton om de geschrapte bonussen te compenseren. Na een stortvloed aan kritiek werd dat weer teruggedraaid. Tijdens de hoorzitting verdedigden ook ING en Aegon de noodzaak van relatief hoge salarissen. Het liep uit op een flinke botsing met de Kamer.

Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Dijsselbloem over de bankiersbeloningen. Dan gaat het vooral om de vraag of hij als aandeelhouder van ABN Amro voldoende heeft gedaan om de controversiële loonsverhoging van een ton tegen te houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen