Politiek9 apr '15 08:05

Hoe kon het zo ontsporen met ABN Amro?

Auteur: Pieter van den Akker

De politici in Den Haag storten zich vandaag nog een keer in volle overgave op het wel en wee van staatsbank ABN Amro. Hoe kon de beursgang van de bank onder de regie van minister Dijsselbloem zo ontsporen? En wanneer kan staatsbank dan alsnog naar de beurs? Dat zijn de twee kernvragen in het langverwachte ABN Amro-debat vandaag in de Tweede Kamer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Politiek verslaggever Laurens Boven kijkt alvast vooruit: "Minister Dijsselbloem wacht een lange dag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer."
 

Moreel niet te verdedigen
Pas daarna kan Dijsselbloem beginnen aan het beantwoorden van de vele vragen, zoals die van Wouter Koolmees van D66. “Ik zal zeker kritische vragen gaan stellen aan de minister van Financiën, met name over wat ik het toneelstukje over het beloningsbeleid heb genoemd. De minister van Financiën heeft al in maart vorig jaar akkoord gegeven voor de stijging van de vaste salarissen bij ABN Amro en een jaar later bij de presentatie van het jaarverslag zegt hij: ik kan het moreel eigenlijk niet verdedigen.”

Gek, vindt Koolmees. Een vergelijkbare vraag heeft Jesse Klaver van GroenLinks. “Wat ik in ieder geval wil is helderheid waarom de minister van Financiën in maart 2014 toen niet al heeft gezegd: dit is onacceptabel.” Ook coalitiegenoot VVD sluit zich daarbij aan. Aukje de Vries: “Hoe hij het toch zou verdedigen maar eigenlijk ook zei dat het slecht uit te leggen was.”

Knieval Dijsselbloem
Dijsselbloem heeft al een soort knieval gedaan. Hij heeft toegegeven dat hij de Kamer inderdaad wat explicieter had kunnen wijzen op de loonsverhoging van de ABN-top. Voor de rest heeft in ieder geval de PvdA-fractie er het volste vertrouwen in dat de PvdA-minister er politiek wel uitkomt. Kamerlid Henk Nijboer: “De minister is mans genoeg om zichzelf te verdedigen. Daar heeft hij mij niet voor nodig.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen