Politiek23 okt '14 04:01Aangepast op 23 okt '14 06:16

Klimaat centraal op laatste top met Van Rompuy

Auteur: BNR Webredactie

De staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-landen zijn donderdag en vrijdag weer in Brussel voor een top. Centraal staat op donderdag het bereiken van een akkoord over klimaatdoelstellingen voor 2020-2030.

Ook zullen de aanpak van ebola en de economische situatie in Europa en de eurolanden zullen als thema's de revue passeren. De verwachting is dat dit onderwerp het langste zal duren. Het is de bedoeling dat de EU-leiders ook praten over onder meer de aanpak van ebola in Europa en verdere steun aan de getroffen landen in Afrika.

Vrijdag staat de economische situatie in Europa centraal tijdens het overleg. De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, schuift aan. Rond de lunch moet dan een speciale eurotop beginnen met alleen de leiders van de landen met de gemeenschappelijke munt. De voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, voegt zich dan ook bij het gezelschap.

Het is de laatste top onder leiding van de Belg Herman Van Rompuy. Hij vertrekt als president van de Europese Raad en wordt op 1 december opgevolgd door de Pool Donald Tusk.

De toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zal ook beide dagen aanwezig zijn. Het nieuwe dagelijks bestuur van de EU treedt op 1 november aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen