Politiek6 dec '13 11:39

CDA: Berichtgeving Wakker Dier tendentieus

Auteur: Marjan van den Berg

Het CDA in de Tweede Kamer heeft begrip voor een actie op Facebook tegen Wakker Dier. Volgens Kamerlid Jaco Geurts maakt de dierenrechtenorganisatie zich schuldig aan tendentieuze berichtgeving.

De pagina tegen Wakker Dier is al 15.000 keer ge-like’d.

Geen wonder, zegt Geurts. “Die tegenbeweging komt met name door die tendentieuze berichtgeving waarin zij de suggestie wekken dat boeren niet goed voor hun kalveren zouden zorgen. Dat vind ik bespottelijk.”

Geboortekrik
In de discussie draait het om de zogenoemde 'geboortekrik', waarmee veel kracht kan worden gezet bij het ter wereld brengen van een kalf. Wakker Dier meldt op basis van eigen onderzoek dat het instrument “op grote schaal” wordt gebruikt bij de geboorte van kalveren terwijl het verboden is.

Volgens de organisatie kunnen kalveren en koeien door het gebruik van de geboortekrik ernstig gewond raken; ribben en poten van kalveren kunnen breken en koeien kunnen uitscheuren.

Dijksma
Maar soms is zo’n instrument simpelweg nodig om het kalf te redden, zegt Geurts, die zelf liever spreekt van ‘externe geboortehulp’. Geurts wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) het instrument legaal maakt.

Wakker Dier wil juist dat Dijksma ingrijpt tegen het gebruik ervan.

Gerelateerde artikelen