Politiek11 nov '15 08:54

Groene stroom? Doe mij maar grijs

Auteur: Eva Oude Elferink

Steeds meer mensen stappen over van groene naar grijze stroom. En dat staat haaks op het overheidsbeleid van het vergroenen van de energiesector. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Autoriteit Consument en Markt.

Eén op de zeven huishoudens wisselden het afgelopen jaar van energieleverancier, maar daarbij werd niet altijd voor een groenere optie gekozen. Het aantal huishoudens dat groene stroom heeft nam tussen juni 2014 en juni 2015 met 6 procent af naar zes op te tien. "Zorgelijk", vindt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. "Er is juist behoefte aan meer groen stroom in plaats van minder."

In plaats daarvan neemt het gebruik van kolen in Nederland toe. "Terwijl kolen juist twee keer zo vervuilend zijn als gas en nog vele malen meer vervuilend dan groene stroom waarbij er geen CO2-uitstoot is. Toch zie je dat dit kabinet het makkelijker maakt voor de kolencentrales om te blijven produceren, dat zouden we moeten veranderen."

Van Veldhoven verwijst daarbij naar de Europese afspraken die zijn gemaakt rondom het belasten van CO2-uitstoot. "Dat systeem werkt nog niet goed genoeg, daarom hebben we in Nederland een kolenbelasting ingesteld, zodat deze duurder worden en mensen eerder voor andere, goedkopere opties kiezen."

Een bijkomend probleem van groene stroom: de geloofwaardigheid. Meerdere malen bleek groene stroom lang niet zo groen als werd voorgedaan. Vorige maand nog concludeerde de ACM dat energiebedrijf Innova Energie zich niet aan de regels voor groene stroom had gehouden.

"Groene stroom moet gewoon echt groene stroom zijn, geen sjoemelstroom", zegt ook Van Veldhoven.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen