Politiek28 jul '15 08:02Aangepast op 28 jul '15 09:31

Oostenrijkse OM start onderzoek naar Geert Wilders

Auteur: Pieter van den Akker

Het Openbaar Ministerie in Oostenrijk is een onderzoek gestart naar PVV-leider Geert Wilders. Gekeken wordt of hij zich tijdens een toespraak in maart schuldig heeft gemaakt aan opruiing. Dat schrijft de Oostenrijkse krant Kurier.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Wilders deed tijdens een bijeenkomst van de rechts-populistische partij FPÖ (zie video) enkele uitspraken die door het Oostenrijkse OM zullen worden onderzocht. Het gaat onder meer om deze uitspraak:
 

Mein Kampf
Wilders roept daar op tot oorlog met de islam en kreeg daarvoor applaus, zegt redacteur Janneke Willemse. “Het OM gaat ook onderzoek doen naar de uitspraak waarin Wilders de Koran met Mein Kampf vergelijkt en zou oproepen tot een verbod op de Koran.”

De aangifte tegen Wilders komt van de Vereniging van Oostenrijkse moslims. Willemse: “De club vindt dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan het denigreren van godsdienstige leerstellingen, het doen herleven van nazistisch gedachtegoed en aan opruiing. Alleen die laatste beschuldiging gaat het OM verder onderzoeken.”

"In Oostenrijk zal de ervaring die men in de Tweede Wereldoorlog heeft gehad zeker een rol spelen", reageert Anton van Kalmthout, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Tilburg, op BNR. “Stel dat Wilders heeft oproepen tot een oorlog tegen de islam – tegen andersdenkenden, een geloof. Dan komt dat heel dichtbij wat door de nazi’s destijds ook werd gezegd."
 De hele toespraak van Wilders in Wenen is hier te vinden.

Gerelateerde artikelen