Politiek23 dec '14 07:18Aangepast op 23 dec '14 09:31

Sancties of niet, de banden met de Krim worden warm gehouden

Auteur: Thijs Baas

Nederlandse bedrijven onderhouden warme banden met de Krim - de eerder dit jaar door Rusland geannexeerde Oekraïense regio. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. Een gevoelige zaak, want Europa en de VS hebben de sancties afgelopen weekend juist aangescherpt. Er geldt nu ook een investeringsverbod op de Krim.

Als het aan VVD-europarlementariër Hans van Baalen ligt blijven Nederlandse bedrijven gewoon weg uit de Krim. "Je mag de rand opzoeken, zolang het maar binnen de wet blijft. Ik vind het niet verstandig om te doen. Er zijn bedrijven die nu afspraken maken voor als de sancties straks weer worden opgeheven. Dat mag natuurlijk, maar er zijn twijfelgevallen en die zullen uiteindelijk voor de rechter worden uitgevochten."

Er gaan officieuze, kleine handelsmissies naar de Krim, aangevoerd door de Russische handelsvertegenwoordiger in Nederland, meldt Oekraïne-watcher Geert Jan Hahn. De goede contacten tussen Nederlandse bedrijven en het nieuwe zelfbenoemde bewind in de Krim bestaan al maanden, concludeert hij. Toch adviseert het Nederlandse Centrum voor Handelsbevordering zijn leden het huidige sanctiebeleid te respecteren, waarmee het zijn handen aftrekt van heimelijke handelsbetrekkingen met Rusland en de Krim.

Bedrijven willen in ieder geval vooraan in de rij staan zodra het sanctievbeleid wordt opgeheven, meldt directeur Garry Garjazin van NBK Cargo Services. "Wij gaan kijken hoe en wat als de sancties voorbij zijn. We zijn erheen gegaan om de eerste te zijn om Nederlandse bedrijven te helpen met het bouwen van bruggen." Toch laat NBK weten de U-bochtconstructie via Moskou niet toe te zullen passen. 

Russische entiteit
De strekking van de bepalingen is volstrekt helder, meent Advocaat Heleen over de Linden, gespecialiseerd in sanctierecht en Rusland: geen import meer, geen export meer en niets tot ontwikkeling brengen. "Maar blijkbaar zijn er voldoende bedrijven die toch kijken wat nog wél de mogelijkheden zijn en telkens blijkt dus dat bepalingen niet afdoende zijn." Zo is het mogelijk om onder een Russische entiteit te opereren. "Zodra er geen EU-onderdaan direct met de onderneming verbonden is, kán het natuurlijk wél."

Daarmee lijkt het plan van Europa en de VS om de regio af te knijpen geen onverdeeld succes. Met name op het terrein van energie, waterbeheer en wegenbouw bestaat in de Krim nog een grote behoefte aan buitenlandse expertise.  Maar pas op: bij overtreding van het sanctiebeleid kan de boete oplopen tot 4 miljoen euro. Ook Franse en Turkse bedrijven zouden overigens verregaande interesse hebben getoond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen