Politiek17 jun '14 18:03Aangepast op 17 jun '14 19:14

Van Woerkom geen Nationale ombudsman

Auteur: Marjan van den Berg

Guido van Woerkom ziet toch af van de functie van Nationale ombudsman. Dat laat hij in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg weten. GroenLinks pleit voor de voordracht van meerdere kandidaten.

Van Woerkom zegt dat de Nationale ombudsman "in zijn handelen boven elke twijfel verheven dient te zijn'' en dat hij nu niet anders kan concluderen dat dit bij hem nu niet het geval is.

De ANWB, waar Van Woerkom hoofddirecteur is, heeft laten weten dat hij het nieuws niet wil toelichten. Van Woerkom zal ook niet langer werkzaam blijven bij de ANWB. Per 1 augustus vertrekt hij.

Taxichauffeur
Eind mei werd Van Woerkom als kandidaat voorgedragen door de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Marokkaanse organisaties zeiden daarop dat ze Van Woerkom ongeschikt vonden. Ze stoorden zich aan een uitspraak van 4 jaar geleden, waarin hij zei dat hij zijn vrouw liever niet bij een Marokkaanse taxichauffeur in de auto zag.

Deze maand ging de Tweede Kamer toch akkoord met de benoeming van Van Woerkom. Vervolgens kwam hij opnieuw in opspraak vanwege de vertrekpremie van 3 ton die hij meekrijgt van de ANWB.

Te respecteren
VVD-Kamerlid Joost Taverne laat weten verrast te zijn over het besluit van Van Woerkom, maar: “De VVD vindt het te respecteren dat hij oog heeft voor niet alleen zijn eigen positie, maar juist de positie van het instituut Nationale ombudsman.”

Taverne vindt het nog te vroeg om te bediscussiëren of en hoe de sollicitatieprocedure voor de Nationale ombudsman moet worden aangepast. Hij benadrukt dat de procedure op zich goed is gevoerd. “Het spijt me dat ik het zeg, maar strikt genomen is de procedure gevoerd zoals die bedoeld is voor de benoeming van dit Hoge College van Staat.”

Meervoudige voordracht
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt de beslissing van Van Woerkom om af te zien van de functie “een heel verstandig besluit”. Zij pleit voor het voordragen van meerdere kandidaten, “zodat je ook echt iets te kiezen hebt. Dat was nu niet het geval”.

Daarnaast, zegt Voortman, had Van Woerkom ook al meteen aan de commissie moeten vertellen over zijn omstreden Marokkanen-uitspraak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen