Politiek14 apr '15 17:47

Veel steun in Kamer voor Voortman

Auteur: Marjan van den Berg

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman, valselijk beschuldigd van lekken van namen rond de benoeming van de Nationale Ombudsman, had vandaag een gesprek met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Ze oogst in de Kamer veel begrip voor haar poging om opheldering te krijgen.

Linda Voortman. Foto: ANP
Linda Voortman. Foto: ANP

Vorig jaar werd ze beschuldigd van het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman. Daarop werd ze geschorst en deed het presidium van de Kamer zelfs aangifte tegen haar.

In een brief aan het presidium vraagt Voortman opheldering. Vanmorgen sprak zij hierover met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

“Ik heb een brief geschreven. Daarin heb ik heel feitelijk op een rij gezet wat mijn vragen zijn. En daar wil ik antwoord op hebben”, zegt Voortman. Het gesprek van vanochtend tussen haar en Van Miltenburg duurde anderhalf uur.

 

Geen bewijs
Voortman krijgt steun van andere Kamerleden, onder andere van PVV-leider Geert Wilders, D66-leider Pechtold en Emile Roemer. Wilders: “Iemand die verhoord is, terwijl er achteraf geen bewijs van gevonden is dat ze iets gedaan heeft… Ja, ik snap wel de woede.”

Roemer: “Als je ergens vals van beschuldigd wordt, ja, dan zou ik zelf ook het een en ander willen.”

Lek over een lek
Pechtold: “Als het presidium, en de Kamervoorzitter voorop, aangifte doet, dan kan ik me dat heel goed voorstellen, want de procedure over een hoog college van Staat, in dit geval de Ombudsman, ging verre van vlekkeloos. Maar dan moet de procedure dáárover natuurlijk uiterst zorgvuldig plaatsvinden. En we kunnen niet hebben dat er een lek ontstaat over een lek.” Pechtold zegt goed te kunnen begrijpen dat Voortman wil weten waarom ze is beschuldigd en wat er vervolgens precies is gebeurd.

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob begrijpt Voortman. Hij noemt de situatie waarin ze vorig jaar belandde heel vervelend. "Ze verdient antwoord op haar vragen. Laat het presidium van de Kamer de vragen zo snel mogelijk beantwoorden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen