Europa verdrievoudigt grensbewaking op de Middellandse Zee
Europa verdrievoudigt de grensbewaking op de Middellandse Zee. Dat hebben de Europese regeringsleiders gisteravond in Brussel besloten. De maatregel moet vluchtelingendrama’s als van afgelopen weekend voorkomen.
Toen verdronken meer dan 900 vluchtelingen. Het was de grootste scheepsramp op de Middellandse Zee ooit. Na afloop van de top toonde premier Rutte zich tevreden met het resultaat: "Op de Middellandse Zee speelt zich een tragedie van grote omvang af. De beelden die we allemaal op tv hebben gezien, zijn ronduit verschrikkelijk."
Complex vraagstuk
Dat vraagt om een gezamenlijke, Europese aanpak, zegt Rutte. "Ik denk dat we met deze afspraken vandaag niet het hele probleem oplossen, maar wel een stap zetten om dit complexe migratievraagstuk onder controle te krijgen en tegelijkertijd het maximale te doen om op kortere termijn humanitaire tragedies te voorkomen. Maar garanties zijn er niet.”
Hij voegt daar in gesprek met verslaggever Hugo Reitsma aan toe: “Wat je ziet in de discussie vanavond is dat we aan de ene kant maatregelen nemen om er voor te zorgen dat we de kust en de grenzen van Europa beter beveiligen en het daarmee onaantrekkelijker maken om in een bootje naar Europa te gaan. En dat je, als je mensen onderweg zou aantreffen, ook kan voorkomen dat er vreselijke ongelukken gebeuren."
Reddingsmissie?
Frontex is een grensbewakingmissie. Wordt het nu ook een soort reddingsmissie? Rutte: “Dat is altijd wat ingewikkeld. Het is primair grensbewaking. Dat is het mandaat van Frontex. Maar tegelijkertijd is het wel zo dat er ook ingegrepen wordt als je gevaarlijke situaties op zee aantreft.”