Politiek30 jan '15 14:49Aangepast op 30 jan '15 15:33

Kabinet grijpt in na ICT-fiasco

Auteur: Pieter van den Akker

Het vernietigende rapport van de parlementaire onderzoekscommissie ICT blijft niet zonder gevolgen. Het kabinet gaat ingrijpen naar aanleiding van de ontluisterende conclusies van voorzitter Ton Elias (VVD). Die presenteerde in oktober vorig jaar de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek. Conclusie: het Rijk heeft totaal geen vat op ICT-projecten.

De parlementaire onderzoekscommissie ICT deed twee jaar lang onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid. Volgens commissievoorzitter Elias heeft de rijksoverheid geen idee waar het mee bezig is. "Niemand weet hoeveel de Nederlandse overheden aan ICT uitgeven. Daarom weet ook niemand hoeveel geld er is gemoeid met mislukkingen", zo lichtte hij toen toe.

Apart bureau
Vandaag is bekend geworden dat het kabinet de kern van Elias' aanbevelingen overneemt. Er komt een apart bureau (tijdelijk Bureau ICT Toetsing, ofwel BIT) dat risicovolle ICT-projecten bij de rijksoverheid vooraf en onafhankelijk gaat beoordelen.

De ministerraad stemde vrijdag in met voorstellen van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst om de problemen te gaan bestrijden.

Online dienstverlening
Blok zei in oktober nog tegen BNR-verslaggever Jeroen Stans dat het zaak is dat de overheid meer ICT-kennis in huis gaat halen (audio). Nu schrijft Blok dat ICT heel belangrijk is voor het Rijk om 'doelstellingen te realiseren'. De minister doelt daarbij op de online dienstverlening aan burgers en bedrijven. Hij denkt aan betalingen van AOW en kinderbijslag en de aangifte van de inkomstenbelasting.

Gerelateerde artikelen