Politiek3 jun '15 15:45

'Voorlopig geen alternatief chroom-6'

Auteur: Eva Oude Elferink

Er is voorlopig geen alternatief voor de kankerverwekkende chroom-6 verf die voor legervoertuigen wordt gebruikt. Dat zei minister Hennis vandaag tijdens een Kamerdebat. Volgens de minister wordt er alles aan gedaan om besmetting van Defensiepersoneel te voorkomen.

De discussie rondom de giftige chroomverf speelt nu al zo'n zes jaar. Inmiddels is aan 31 oud-werknemers van Defensie die ziek werden door de verf in totaal 209.500 euro uitgekeerd: uitkeringen variëren van 3.000 tot 15.000 euro. 232 aanvragen zijn nu nog in behandeling.

Ondanks de nu alom erkende gevaren chroom-6 (een beetje inademen kan al zorgen voor kortademigheid, neusbloedingen maagzweren en huidirritaties), is er volgens Hennis nog geen alternatief voor bepaalde toepassingen, waaronder vliegtuigen. Dit omdat chroom-6 corrosie tegengaat.

 

Toch is er volgens haar geen direct gevaar: "Er wordt geen russisch roulette gespeeld. Het is niet zo dat medewerkers onbeschermd bloot worden gesteld aan allerhande risico's."

Ook vanuit de Tweede Kamer wordt erop aangedrongen dat zo snel mogelijk wordt gestopt met het gebruik van chroomverf, met name door de SP. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk zouden er wel degelijk alternatieven beschikbaar zijn, maar gevraagd naar welke, moest hij het antwoord schuldig blijven.

Volgens Hennis worden er momenteel proeven uitgevoerd, maar hebben die vooralsnog niet geleidt tot een middel dat in plaats van chroomverf kan worden gebruikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen