Politiek20 nov '15 15:51Aangepast op 20 nov '15 17:13

Ministerie V&J krijgt 250 miljoen euro extra van kabinet

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet trekt 250 miljoen euro extra uit voor de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het geld gaat onder meer naar het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut, waar eerder nog op werd bezuinigd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Begin dit jaar werd ook al 130 miljoen uitgetrokken voor de marechaussee en veiligheidsdiensten, waar ook op was bezuinigd. Maar volgens premier Rutte was er geen sprake van foute beslissingen: "Die eerste 130 miljoen hadden te maken met de ernstig toegenomen terrorismedreiging. We hebben ons, zeker na de aanslag op Charlie Hebdo, bekreund over de vraag wat er zou moeten gebeuren als dat dreigingsniveau langer zou aanhouden en of dat geld bedrag dan genoeg zou zijn."

Doorzettingskracht
Sprake van een jojo-beleid is er niet, zegt Rutte. "Ten aanzien van de veiligheidsdiensten hadden we al heel veel gerepareerd ten opzichte van het regeerakkoord, voor we die extra 128 miljoen erin staken. En ik heb wel eens vaker gezegd: als je kijkt naar wat alle partijen van plan waren bij de verkiezingen van 2012, dam zat het kabinet echt aan de onderkant van het gemiddelde. Vervolgens zagen we de terrorismedreiging toenemen, dat heeft geleid tot extra investeringen al voor 2015. Toen kwam de situatie waarin de verhoogde dreiging langer zou doorlopen en dat verreist geld om ook de doorzettingskracht van die organisaties te versterken. Dat heeft geleid tot die 128 miljoen uit februari en volgens mij is dat precies hoe je dat moet doen.

Begroting V&J
Dijsselbloem denkt dat de problemen nu zijn opgelost: "Er was een aantal knelpunten. Daar hebben we een oplossing voor gevonden. Dat gaat ook om extra geld." Komende week spreekt de Tweede Kamer over de begroting van Veiligheid en Justitie. Als de oppositie er niet mee instemt, heeft het kabinet geen meerderheid ervoor in de Eerste Kamer.

Dijsselbloem en zijn collega Van der Steur van Veiligheid en Justitie zeggen in de brief dat ze hopen met het extra geld te zorgen voor een meer solide begroting. "Deze investeringen zorgen voor meer zekerheid. Het gaat om belangrijke investeringen die knelpunten wegnemen. Het kabinet heeft een nauwkeurige analyse gemaakt van de risico's op de begroting van Eiligheid en Justitie en voorstellingen tot wijzigingen gedaan", meldt Van der Steur aan de Kamer.

Gerelateerde artikelen