Politiek28 mei '15 13:38Aangepast op 28 mei '15 15:02

'Nederlandse internetlijnen afgetapt door Duitse inlichtingendienst'

Auteur: Eva Oude Elferink

De Duitse inlichtingendienst BND heeft tussen 2005 en 2009 meer dan zeventig internetlijnen tussen Nederland en het buitenland afgetapt. Dat gebeurde op verzoek van de Amerikaanse NSA.

Dat blijkt uit informatie van het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz. Pilz heeft een lange lijst in handen gekregen met daarop alle internetlijnen die door Frankfurt lopen. Zo'n 250 lijnen zijn geel gemarkeerd, waarvan 71 lijnen van of naar Nederland lopen.

 

Dat de Amerikanen met name oog hadden voor Nederlandse lijnen, noemt Pilz 'verrassend'. "De Nederlandse telecom moet van zeer, zeer groot belang zijn geweest voor de NSA en de CIA. Dat kan te maken hebben met de internethub die er in Nederland is, maar het kan ook komen door bedrijven of internationale organisaties die hier zijn gevestigd of jullie overheid."

Of de lijst van Pilz daadwerkelijk een officieel document is,  staat nog niet vast. KPN, de verhuurder van de Nederlandse lijnen, heeft belooft de zaak tot op de bodem uit te zoeken. "We nemen dit heel serieus", zegt Jaya Baloo, veiligheidsdeskundige bij KPN: "Dit is tien jaar geleden in het buitenland gebeurd dus we zullen ons best doen de feiten boven water te halen."

Volgens Pilz heeft Nederland dan ook alle reden boos te zijn. "Ik had mij nooit kunnen indenken dat de Duitse geheime dienst als een soort telecomstofzuiger voor de Amerikaanse inlichtingendiensten zou dienen, maar dat is wel gebeurd. Duitsland heeft op deze manier criminele acties tegen Nederland, België, Oostenrijk en andere lidstaten heeft mogelijk gemaakt."

Gerelateerde artikelen